04
jun
2018
Miller Digital blog - E-commerce

Shopware Community Day 2018 - een kijkje in de toekomst van E-commerce

Op 18 Mei 2018 was alweer de tweede Shopware Community Day. Samen met mijn collega en Shopware ontwikkelaar Rowan ben ik `s ochtends vroeg in de auto gestapt richting Duisburg voor een dag informatie, inspiratie, een kijkje in de toekomst èn heerlijke Duitse fastfood gerechten! Vorig jaar was ik al zeer onder de indruk van de hoge kwaliteit van het event en ook vooral over de duidelijke visie die Shopware heeft Dit jaar was ik nog nieuwsgieriger naar de nieuwe dingen die we te horen zouden krijgen!

Het thema van de Shopware Community Day 2018 was 'Beyond Horizon'. Klinkt altijd leuk, zo'n cryptische slogan, maar toen ik eenmaal thuis was en de dag de revue liet passeren kwam ik er achter dat het eigenlijk een goed passend thema was. Ik heb in de verschillende sessies een aantal toepassingen op het gebied van E-commerce voorbij zien komen die ik niet eerder heb gezien, terwijl wij toch de hele dag bezig zijn met webshops en innovatieve toepassingen. Door de sterke groei van Shopware als e-commerce platform vond het event dit jaar plaats in het Landschaftspark Duisburg-Nord, zodat er meer dan 2500 bezoekers een plekje hadden. Het landschaftspark kenden we niet maar is eigenlijk een heel mooi industrieel stuk Ruhrgebied met oude kolenmijnen en allerlei indrukwekkende installaties. Deze worden nu omringd door een groen park waar je ongetwijfeld heerlijk kan wandelen, fietsen en kamperen.

Voor degenen die Shopware helemaal nog niet kennen, lees gerust onze Shopware dienstenpagina voor meer informatie over dit bijzondere e-commerce pakket. Shopware is momenteel beschikbaar als versie 5.4. De belangrijkste reden waarom we heen gingen was om te zien wat de eerstvolgende grote nieuwe versie van Shopware zou bieden, maar ook om te kijken welke interessante dingen er op kortere termijn nog geïntroduceerd zouden worden. In tegenstelling tot vorig jaar begon de dag meteen met de keynote presentatie van Stefan Hamann, de directeur van Shopware, en moesten we het leuke entertainment van vorig jaar missen.

De nieuwe Shopware versie (na 5)

Wij vielen meteen met onze neus in de boter want wij kregen een uitgebreidere preview van de nieuwe versie van Shopware. Deze nieuwe versie is bijna een heel nieuw systeem, want vrijwel alle kerntechnologie is vervangen en opnieuw ontwikkeld. Shopware is al een aantal jaar opensource, maar deze nieuwe versie gebruikt pas echt voor het eerst de modernste nieuwe internet technologieën. Hierdoor zijn ontwikkelaars zoals wij volledig vrij om shops te bouwen precies zoals we ze willen hebben.  Ik zal in een volgende blogpost meer in detail ingaan op de nieuwe Shopware versie en de eigenschappen hiervan. Maar het ziet er voor ons nu al geweldig uit. Er werd aangegeven dat wij rond de herfst gebruik kunnen gaan maken van 'Shopware Playground' - een speciale testversie voor ontwikkelaars die daarmee allerlei nieuwe technische mogelijkheden kunnen gaan testen.

Shopware 5.5 beta nu beschikbaar

Omdat het waarschijnlijk nog wel een jaar duurt voordat we uiteindelijk echt met de nieuwe versie van Shopware aan de slag kunnen zou het wel wenselijk zijn om ook gewoon door te blijven ontwikkelen aan de huidige Shopware versie. Dat hebben ze gelukkig ook gedaan en was per direct een testversie van Shopware 5.5 beschikbaar! Dit is een ontwikkelaarsversie en kunnen we niet zo maar uitrollen naar onze klanten maar wij zullen binnenkort onze klanten benaderen om deze versie op een testomgeving te evalueren. Shopware 5.5 biedt een aantal mooie verbeteringen ten opzichte van de vorige versie:

  • Het volledige Shopware plugin ecosysteem wordt niet meer versleuteld. Dat zorgt ervoor dat de opensource gemeenschap de code van de plugins kunnen bekijken en hierop doorborduren. Dat zorgt op de lange termijn voor betere plugins die minder vaak problemen geven en steeds nieuwe functies krijgen.
  • Shopware 5.5 biedt een aantal nieuwe opties voor vertaalbaarheid en meertaligheid. Nu is het nog zo dat je een categorie uit het nederlands moet kopiëren naar het engels en dan alle teksten moet vertalen, maar straks maak je 1 keer een categorie aan en kan je die in meerdere talen invoeren en beheren. Ook op andere plekken is de meertaligheid verbetert.
  • Shopware 5.5 wordt voorzien van een aantal nieuwe functies die de SEO vindbaarheid verbeteren, maar helaas gingen ze (nog) niet in detail in op wat er dan precies verbetert is. Zodra we hier meer over weten komen we daar uiteraard op terug.
  • De snelheid van het cms is sterk verbeterd door het integreren van Elastic Search technologie. Als je nu in een lijst van producten naar een volgende pagina doorklikt met weer 100 producten, kan dat best nog wel een paar seconden duren. Straks is die verwerkingstijd praktisch 0, waardoor het hele cms een stuk vlotter werkt.
  • Misschien wel de spannendste functie van de nieuwe versie is de mogelijkheid om anonieme statistieken uit te wisselen met andere shops in jouw branche. Als jij bijvoorbeeld een webshop hebt met sportschoenen en jouw conversiepercentage ligt rond de 1%, dan kan Shopware die data anoniem vergelijken met andere shops en gaan analyseren wat de scores zijn van andere shops. Aan de hand daarvan kan je je inschatten of er verbeteringen haalbaar zijn. Omdat privacy sinds de invoering van de AVG een hot item is, is dit goed geregeld en hoef je uiteraard je data niet te delen met andere shops. Maar aangezien het puur statistische data is, zouden wij aanraden om dit toe te laten zodat je je eigen shop kan benchmarken tegen andere shops binnen jouw branche.

Na de keynote presentatie hebben we diverse andere presentaties bijgewoond, met verschillende doelen. Een van de meer aparte maar inspirerende prestaties kregen we van Dr. Frederik G. Pferdt. Deze duitser van origine woont ondertussen al jaren in San Francisco en is de Chief Innovation Evangelist van Google. Dat houdt concreet in dat hij zich dagelijks bezig houdt met het onderzoeken en stimuleren van creativiteit en innovatie. In een soort groepsoefening met de hele zaal moesten we onszelf trainen tot het durven delen van halve ideeën met de mensen om je heen. Dat klinkt een beetje zweverig maar hij is van mening dat heel veel goede ideeën nooit tot bloei komen puur omdat mensen die ideeën niet durven delen met vrienden, collega's of familie. De reden daarvoor is dat het idee nog niet helemaal doordacht is en mensen het risico lopen dat ze belachelijk gemaakt worden of hun idee afgeschoten wordt voordat het volledig ontwikkeld is. Zonde zegt dr. Pferdt, je moet juist ideeën in een vroeg stadium delen en de feedback van mensen erin verwerken om het idee sterker te maken en verder te laten uitkristalliseren.

De oefening bestond eruit dat we een idee moesten definiëren, iets in de zin van 'wat zou ik doen om een bepaald onderdeel van een samenwerking zou kunnen verbeteren'. Wij kregen 30 seconden om een vraag te definiëren, veel te weinig tijd om iets zinnigs te zeggen over zoiets vaags. Maar als je dan met veel moeite iets op papier gezet had moest je dat vervolgens afgeven aan de persoon die links of rechts naast je zat. Deze persoon las dan je halfbakken idee en moest daar dan serieus mee aan de slag om er iets aan toe te voegen dat van waarde was. Uiteraard was dat ook geen eenvoudige opgave, want je mist de mindset van degene naast je. Het doel was uiteraard om een soort gevoel van schaamte te overwinnen bij het delen van ideeën. Aan het eind van de oefening moest iedereen een bepaalde persoon in de zaal in het oog houden, het papier vouwen tot een vliegtuigje en vervolgens met 1000 stuks tegelijk door de zaal te gooien en te delen met de wereld! Dit soort oefeningen hebben weinig tot geen betrekking op ecommerce of technische ontwikkelingen, maar raken wel aan het thema van de dag, namelijk een andere mindset ontwikkelen op het speeldveld waar je je in bevind. De regels van vandaag zijn volgend jaar alweer achterhaalt, dus het is van belang een open vizier te houden en nieuwe ontwikkelingen een kans te geven.

Een concreet voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het idee van Amazon dat ze twee jaar geleden opperden om pakketjes met drones te gaan bezorgen. Toen werd er hartelijk om gelachen was het een grappig toekomstbeeld, maar inmiddels zijn in de verenigde staten de eerste bouwplannen al ingediend voor een torenvormig distributiecentrum waar onderin vrachtwagens goederen komen brengen, maar bovenin uit allerlei openingen als een soort honingraat honderden drones kunnen vertrekken voor het bezorgen van pakketjes voor Amazon. De toekomstmuziek van twee jaar terug is nu bijna realiteit geworden.

Meer focus op techniek

Waar we vorig jaar heengingen vooral voor een beeld van het Shopware platform in het algemeen zijn we dit jaar dieper op de materie ingedoken en hebben we een aantal sessies gehad voor ontwikkelaars waar we nieuwe technieken hebben leren die Shopware biedt voor het optimaliseren van de shop. Vooral het werken met de zogenaamde 'blue-green deployment', een van de nieuwe functies uit Shopware 5.4 is voor ons een stuk duidelijker geworden. Blue-green Deployment biedt ons en de klanten een geautomatiseerde manier om snel terug te schakelen naar een andere Shopware variant als we nieuwe functies livezetten en er gaat iets niet goed. De aanpassing is zo snel dat klanten er praktisch niets van merken. Het mooie van dit soort sessies is dat je rechtstreeks met de echte programmeurs praat die de functies ook gebouwd hebben. Het technische niveau van een dergelijke presentatie is erg hoog, maar er kwam vanuit de zaal ook feedback op hetzelfde niveau of hoger. Degene die de presentatie geeft is echter meteen in staat om inhoudelijk antwoord te geven, waardoor je echt nuttige informatie krijgt.

Volgend jaar sowieso weer

Al met al was het een indrukwekkende dag die we volgend jaar zeker weer gaan volgen. Als je nagaat dat het event georganiseerd wordt door 1 enkel bedrijf maar vergelijkbaar is met een algemene vakbeurs in nederland is het indrukwekkend om te zien op welk kwaliteitsniveau Shopware inzet. In een volgende blogpost ga ik in meer detail in op de toekomstige versie van Shopware. Mocht je in de tussentijd vragen hebben of eens een demo willen, mail of bel dan even voor een afspraak. Kost niets en vinden we altijd leuk. Shopware is als platform echt eigenzinnig in de markt met zijn duidelijke focus op Emotional Shopping en biedt vele voordelen ten opzichte van een wat meer standaard pakket zoals WooCommerce, Prestashop en Magento. Ik licht het graag verder voor je toe.

Is dit artikel interessant voor je? Lees meer gerelateerde artikelen
e-commerce innovatie Shopware