09
jun
2021
Miller Digital blog - E-commerce

Nieuwe btw-regels voor e-commerce in Europa per 1 juli 2021

Ben jij een Nederlandse ondernemer die goederen in de EU levert buiten Nederland? Dan verandert de btw wetgeving vanaf 1 juli 2021 voor jou. De btw zal je dan in sommige gevallen moeten aangeven in het EU-land waar je levert. Voor deze leveringen kun je het éénloketsysteem gaan gebruiken. Dit geld ook voor diensten die in de EU worden geleverd. Meer weten over wat er voor jouw webshop verandert? Leer hier dan meer over de nieuwe regels.

Wat verandert er voor e-commerce webshops?

Wanneer je goederen levert binnen de EU naar een ander land is het nu de regel dat wanneer je onder de omzetdrempel van het leveringsland blijft je de Nederlandse btw rekent. Je doet dan dus de Nederlandse btw-aangifte. Zodra je over de drempel in een bepaald land komt bereken je voor dat land de btw van het specifieke land. Ieder EU-land heeft zijn eigen drempel en deze kunnen uiteenlopen van € 25 000 tot €100 000.

Vanaf 1 juli vervallen al deze omzetdrempels per EU-land. Er komt een universele omzetdrempel van € 10 000 per kalenderjaar. Daarbij gaat het om de omzet van goederen die je van binnen de EU levert aan een land binnen de EU. Als deze omzet onder de € 10 000 blijft reken je de Nederlandse btw, maar ga je over deze drempel dan reken je in elk land de btw van het desbetreffende land.

Wat is het éénloketsysteem?

Wanneer je de btw grens passeert moet je de btw van verschillende landen los betalen. Wanneer je bijvoorbeeld producten in Italië, Duitsland en Frankrijk verkoopt moet je voor al deze landen btw-aangifte doen. Dit is natuurlijk erg onhandig en tijdrovend. Dit is waar het nieuwe éénloketsysteem oftewel One Stop Shop (OSS) van de Nederlandse Belastingdienst in beeld komt. Met dit nieuwe systeem doe je eens in het kwartaal btw-aangifte voor alle verschillende leveringen naar EU-landen. De belastingdienst stuurt deze aangifte en de betaalde btw door naar de belastingdiensten van de desbetreffende landen. Dit doe je met de nieuwe OSS-portal. Je meld je aan voor de Unieregeling en hebt dan geen btw-registratie in andere EU-landen nodig.

Hoe bereid ik me voor?

Het belangrijkst is echter misschien wel hoe jouw webshop hierop gaat reageren. Kun jij in je huidige webshop zien hoeveel omzet er naar het buitenland gaat? En kan je binnen je webshop aanpassingen doen aan btw tarieven wanneer je niet meer de Nederlandse btw moet betalen? Bereid met behulp van deze stappen je webshop voor.

  • Maak een account aan bij Mijn belastingdienst Zakelijk
  • Meld je aan voor het OSS-portal om je aangifte makkelijk te doen. Aanmelden voor de Unieregeling kan sinds 1 april 2021 bij Mijn Belastingdienst Zakelijk, tabblad EU-btw éénloketsysteem.
  • Zorg ervoor dat je een manier hebt om te weten wanneer jouw shop de omzetdrempel van € 10 000 passeert. je kunt dit soms vinden in een boekhoudsysteem die je wellicht gekoppeld hebt aan je webshop. Hoe je dit doet met een WooCommerce en Shopware shop lees je hieronder.
  • Laat ons je helpen met het aanpassen van je webshop om variabele btw tarieven of prijzen te tonen aan de hand van of je de omzetdrempel al bereikt hebt.

Tips voor WooCommerce webshops

Wanneer jij een WooCommerce webshop hebt zijn er verschillende manieren om erachter te komen hoeveel omzet je webshop draait. Je kunt via een gekoppeld boekhoudpakket soms zien wat je omzet is per land en zo aan de informatie komen. Heb je dit niet, dan kunnen wij met behulp van de WooCommerce plugin Sales Analysis for WooCommerce voor $ 129 per jaar een groot aantal sales zaken analyseren waaronder je verkopen per land per periode. Je kunt dan gemakkelijk zien wanneer je de drempel van € 10 000 hebt gepasseerd, maar je kunt ook zaken als orders, inkomstenverdeling en klantanalyses vinden in de plugin. Vervolgens helpen met het aanmaken met variabele prijzen , btw tarieven die verschillen per land/gebied of een andere oplossing bieden die jouw behoeftes schikt. Heb je nog meer hulp nodig met je WooCommerce webshop naar aanleiding van deze regeling? Aarzel dan niet om het aan ons te vragen.

Tips voor Shopware webshops

Shopware 5 webshops hebben een ingebouwde tool die een opsomming geeft van al je omzet per land. Hoe je bij de analyse komt zie je stapsgewijs op de afbeeldingen hieronder.

Stap 1: Zoek rechtsboven in je Shopware admin pagina het kopje Analyse

Stap 2: navigeer naar het kopje Landen

Stap 3: Bekijk je omzet per land

Shopware 6 webshops

Voor Shopware 6 webshops ligt het iets gecompliceerder. Er zijn op dit moment geen plugins die een analyse van omzet bieden per land. Ook is er geen manier om dit standaard uit je webshop te halen. Daarom zal je met een Shopware 6 webshop ons moeten inschakelen om handmatig deze gegevens uit je wesbshop te halen, zodat je vervolgens aanpassingen kan doen aan je webshop wanneer de drempel bereikt is.

form icon

Heb je nog vragen over de nieuwe btw regels?

Heb je hulp nodig met je webshop naar aanleiding van de nieuwe btw regeling of heb je nog vragen? Laat dan hier even je gegevens achter.

Is dit artikel interessant voor je? Lees meer gerelateerde artikelen