13
jun
2017
Miller Digital blog - E-commerce

Shopware Community Day 2017 - een blik op de toekomst van e-commerce

Op 9 juni 2017 was in Ahaus, Duitsland de Shopware Community Day 2017. Ik was namens Miller Digital aanwezig om de nieuwste innovaties en ontwikkelingen binnen dit geavanceerde ecommerce pakket te ontdekken. Sinds 2017 zijn we officieel Shopware Partner en bieden wij dit pakket aan aan onze klanten.

Het thema van de dag was 'Hello Human', waarmee ze bij Shopware zoveel willen zeggen als dat de menselijke shopervaring voorop staat. In een wereld van kunstmatige intelligentie en big data analyse, kiest Shopware er bewust voor om de gebruikerservaring van een individuele shopper als uitgangspunt te nemen en de manier waarop zij navigeren binnen een webshop te willen personaliseren.

De dag begon op een aparte manier. Bij binnenkomst kreeg iedere bezoeker een setje drumstokjes, zonder toelichting wat daarmee de bedoeling was. Toen echter de timer op het grote projectiescherm op 0 stond om precies 10 uur verscheen een band van 5 mannen met grote trommels en een vrouwelijke bandleidster, die ons meenamen in hun drumoptreden. Het was de bedoeling dat wij als bezoeker mee gingen drummen door onze stokjes tegen elkaar te slaan en ons werd spelenderwijs allerlei ritmes geleerd, steeds complexer en steeds gevarieerder. Het was een bijzondere ervaring hoe wij met ruim 1600 bezoekers in de grote zaal van Tobit Software mee onderdeel werden van het optreden dat werd opgevoerd en hoe wij steeds beter in staat waren om mee te drummen met de band.

Dit optreden duurde bijna een half uur, en had tot doel om het 'hello human' principe kracht bij te zetten. Het optreden zorgde ervoor dat wij als individuen onderdeel werden van een groter geheel, dat we iets creëerden uit niets, en dat ons humeur positief beïnvloed werd door de interactie met onze medemensen in de zaal. Na het optreden verscheen Stefan Hamann, de directeur van Shopware, die ons een blik in de toekomst liet zien waar ze met Shopware naar toe willen. In tegenstelling tot andere ecommerce-oplossingen zoals Woocommerce of Magento, die vooral als techniekplatform functioneren, kiezen ze hier voor een duidelijke positionering waar de klantervaring voorop staat. Ze noemen dat ook wel 'Emotional Shopping'.

Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van een module waarmee klanten in plaats van een productafbeelding- of video tegenwoordig ook een 3d model kunnen laden in Shopware, waardoor de gebruiker ieder product virtueel kan bekijken uit iedere mogelijke hoek. Een dergelijke toepassing is niet nieuw, maar de manier waarop het naadloos integreert in de Shopping ervaring en het gemak waarmee je als klant (eventueel met behulp van een kostbare 3d scanner) dit kan implementeren en fullscreen kan ervaren is iets dat ik nog niet eerder zag. Een blik nog iets verder in de toekomst liet zien dat wij dergelijke 3d modellen bijvoorbeeld voor schoenen binnenkort samen met een VR bril kunnen projecteren op een 3d figuur die op zijn veranda staat, zijn nieuwe sportschoenen aan zijn voeten kan zien en een rondje kan lopen door een virtuele straat.

Misschien wel het meest spannende dat Stefan Hamann liet zien is een glimp van de eerstvolgende grote versie van Shopware, die meer dan ooit gebaseerd is op opensource technologie. De huidige versie is in de kern nog gebaseerd op Zend Framework, maar dat wordt binnenkort vervangen door een heel nieuwe core gebaseerd op Symfony3. Dit is voor een consument of webshopeigenaar waarschijnlijk abracadabra, maar houdt voor ons als bouwer in dat we makkelijker nieuwe functies kunnen bouwen, dingen kunnen aanpassen en dat we dus veel flexibeler zijn. Wij waren al enthousiast over Shopware, maar dit maakt het voor ons nog een stuk aantrekkelijker naar de toekomst toe.

In de tussentijd is er een nieuwe versie van Shopware, versie 5.3, die momenteel als beta beschikbaar is en de komende weken definitief gelanceerd wordt. Een aantal van de opvallendste voordelen van deze versie zijn onder andere:

- Een volledig nieuw filtersysteem

- de mogelijkheid om eigen productopties te definiëren

- Templates voor Shopping Worlds

- Customer Streams

- Geoptimaliseerd voor Pagespeed

- Nieuw pdf beheer

- nieuwe captcha opties

- nieuwe opties voor media manager

- beoordelingen per subshop

en nog veel meer. De details hierover volgen in een vervolgartikel. Voor nu moet ik concluderen dat we een nuttige dag gehad hebben in Duitsland, die het vertrouwen in het Shopware platform heeft vergroot.

Is dit artikel interessant voor je? Lees meer gerelateerde artikelen
SEO Shopware Technische ontwikkelingen