11
mrt
2019
Miller Digital blog - Websites

WordPress website snelheid ; hoe test ik dit?

De snelheid van je website is voor verschillende aspecten van je website belangrijk. Het is met name van belang bij behalen van een zo hoog mogelijk SEO zoekresultaat. In dit blog gaan wij toelichten waarom de website snelheid zo belangrijk is, welke tools je kunt gebruiken voor het meten en hoe je de website snelheid kunt verbeteren.

Waarom is de website snelheid zo belangrijk ?

Allereerst zijn desktop en mobiele gebruikers ongeduldig en is de kans groter dat zij een website vroegtijdig verlaten als de website niet snel genoeg laadt. Het verhoogt de gebruiksvriendelijkheid en zorgt uiteindelijk voor meer conversie op je website. Het is daarnaast van belang voor het behalen van een hoog SEO zoekresultaat. Google geeft een hoger SEO resultaat als de website een hoge laadsnelheid heeft. Sinds de introductie van 'Mobile-first' geldt dit met name voor mobiele websites. Dit houdt in dat sinds 2018 voor Google mobiele websites belangrijker zijn geworden dan desktop websites.

Hoe kun je de snelheid van je website meten ?

Er zijn verschillende tools voor het meten van de snelheid van je website. Er zijn tools voor de basis en meer geavanceerde tools. In dit blog behandelen wij de volgende tools:
- Testmysite.thinkwithgoogle
- Pagespeed Insights
- Google Chrome hulpprogramma
- Webppagetest

Testmysite.thinkwithgoogle
De meest eenvoudige tool voor het meten van je website snelheid is https://testmysite.withgoogle.com/intl/nl-nl. Met deze tool krijgen je binnen een minuut een overzicht te zien van de laadtijd en het percentage bezoekersverlies van je website. Het geeft daaronder een vergelijking met de laadsnelheid van andere websites uit dezelfde branche. Als laatste geeft het aan hoe je de website sneller kunt maken. Om dit overzichtelijk te krijgen kun je bij Google een gratis rapport opvragen.

Pagespeed Insights
De volgende tool voor het meten van de website snelheid is Pagespeed Insights. De tool meet binnen een minuut de snelheid van je website op mobiel en desktop. Het geeft op basis hiervan een cijfer voor beide platformen. Deze tool geeft meer technische specificaties van de website snelheid en hoe dit technisch verbetert kan worden. Het resultaat geeft het allereerst de labgegevens. (zie onderstaand voorbeeld)

De eerste tekenbewerking met content betekent het aantal seconden dat de website nodig heeft om de eerste tekst of afbeelding te weergeven. De snelheidsindex laat zien hoe snel de content van een pagina zichtbaar is. De tijd tot interactief is de tijd die de website nodig heeft om de volledige content te laden. In dit voorbeeld is dit 8,7 seconden, wat veel te hoog is. De eerste zinvolle tekenbewerking is de tijd die de website nodig heeft om de eerste primaire content te laden. De snelheid hiervan is net als de eerste keer dat de CPU inactief was te laag. Beide punten zijn dus voor verbetering vatbaar. Het laatste punt is de geschatte invoerwachttijd. Dit is de tijd die de website nodig heeft gedurende de drukste 5 seconden voor gebruikersinvoer. Bij een score van hoger dan 50 ms kan dit als traag worden beschouwt. In dit geval is dit dus zeker in orde.

Na de labgegevens geeft Google enkele aanbevelingen voor het verbeteren van de website snelheid. (zie onderstaand voorbeeld)

Google geeft voor dit voorbeeld allereerst de aanbeveling om bronnen te verwijderen die de weergave blokkeren. Bepaalde bronnen op de website zorgen ervoor dat de eerste tekenbewerking voor je pagina langer duren. De andere aanbevelingen zijn om de afbeeldingen in het juiste formaat te plaatsen en niet gebruikte css uit te stellen. Hiermee wordt bedoeld dat niet-gebruikte regels op de website voor onnodige bytes zorgen. Bovenstaande aanbevelingen kun je het beste laten uitvoeren door webontwikkelaars.

Google Lighthouse
In Google Chrome zit een tool die specifiek is gericht op de snelheid binnen Google Chrome, namelijk Google Lighthouse. Je komt bij deze tool door de volgende stappen te volgen in Google Chrome:
1. Klik op de drie puntjes rechtsboven aan de pagina
2. Klik op ‘Meer hulpprogramma’s’
3. Klik op ‘Hulpprogramma’s voor ontwikkelaars’
4. Klik op de twee pijltjes en klik op ‘Audits’
Je kunt nu de website snelheid van je desktop en mobiele website meten aan de hand van verschillende criteria.

In de bovenstaande afbeelding zijn de verschillende criteria te zien voor het controleren van je website op verschillende snelheden. Meer dan 70% op de wereld maakt nog steeds gebruik van 3G internetsnelheid of lager. Het is daarom van belang om op basis hiervan je website snelheid te meten. Het geeft vervolgens, net als bij Pagespeed Insights, een overzicht van de verschillende laadtijden en verbeterpunten. In tegenstelling tot Pagespeed Insights is het echter zo dat het volledig vanuit de browser Google Chrome wordt gemeten.

WebPageTest
In www.webpagetest.org kun je allereerst een keuze maken uit een locatie voor het meten van de website snelheid. Er kan hierbij worden gekozen uit verschillende devices, dus bijvoorbeeld IPhone 7+ of Samsung Galaxy S7, en de browser waarin de snelheid gemeten moet worden.

Als er een keuze is gemaakt voor de locatie en het device worden de resultaten getoond. De resultaten worden weergeven in een waterval. De waterval laat zien hoe lang de website erover doet om elke pagina op de website te laden. Het begint bij de pagina’s die het eerst geladen wordt tot aan de pagina’s op de website die het laatste geladen worden. Als je op de waterval drukt kun je dit heel specifiek bekijken en analyseren.

Conclusie

De website snelheid is belangrijk voor een goede website. Het zorgt voor een gebruiksvriendelijke website en een hoge SEO positie. De snelheid van je website kun je meten aan de hand van vele tools. De tools laten zien hoe de huidige website snelheid is en welke technische aanpassingen er gedaan moeten worden om het te verbeteren. De technische aanpassingen kun je het beste laten uitvoeren door ervaren webontwikkelaars.

Hulp nodig bij het verbeteren van je website snelheid of andere zaken omtrent je website? Neem gerust contact met ons op of bekijk onze WordPress diensten.

Is dit artikel interessant voor je? Lees meer gerelateerde artikelen
Websites WordPress