06
mrt
2019
Miller Digital blog - E-commerce

Shopware vs Magento : vergelijk beide webshop platforms (2023)

Magento is al jarenlang marktleider op de markt van e-commerce platforms. Magento heeft in 2015 een nieuwere versie gelanceerd, namelijk Magento 2. De overstap naar een nieuwe versie gaat vaak niet gepaard zonder slag of stoot en daarom gaan bedrijven vaak om zich heen kijken naar mogelijke alternatieven. Na de lancering van Magento 2 begon Shopware populariteit te winnen. Shopware werd internationaal steeds groter en een waardige concurrent van Magento. Hoe dit heeft kunnen gebeuren, wat de grootste verschillen tussen de twee zijn, wat de voordelen van beide platformen zijn, lichten wij in deze blog toe.

Shopware - Emotional shopping

Shopware is een Duits e-commerce platform. Het platform biedt een open-source architectuur en een scala aan functies voor het bouwen en beheren van online winkels. Shopware is ontworpen met gebruiksvriendelijkheid in gedachten en heeft een intuïtieve interface die het opzetten en beheren van een online winkel eenvoudig maakt.

Het platform biedt verschillende prijspakketten, variërend van gratis tot betaalde versies. De splinternieuwe edities maken hun entree: Shopware Rise, Beyond en Evolve. De oude betaalde versies Shopware Professional en Enterprise komen te vervallen. De gratis versie: Shopware Community Edition, die blijft gratis en zal niet veranderen. Het biedt nog steeds alle basisfunctionaliteiten die nodig zijn voor het opzetten en beheren van een eenvoudige online winkel. Shopware Rise, Beyond en Evolve bieden geavanceerde functies en mogelijkheden, zoals uitgebreide marketing tools, analytics en integraties met ERP-systemen, etc.

Shopware wordt tegenwoordig door duizenden bedrijven wereldwijd gebruikt en is beschikbaar in meer dan 40 landen. Het bedrijf heeft al meerdere prijzen gewonnen voor zijn innovatieve e-commerce oplossingen.

De voordelen van Shopware

Krachtige marketingtools en personalisatie opties

Shopware biedt verschillende ingebouwde marketingtools en personalisatiemogelijkheden, zoals promoties, kortingscodes, klantsegmentatie en aanbevelingen op basis van gedrag. In het systeem zijn veel gebruikers logica geïntegreerd, die op verschillende manieren kunnen worden toegepast binnen je webshop. Een van de krachtigste onderdelen van Shopware is dat dit de gebruiker van Shopware 6 in staat stelt om gerichte marketingcampagnes uit te voeren en gemakkelijk marketingactiviteiten te personaliseren binnen je webshop.

Gebruiksvriendelijke beheeromgeving

Shopware 6 heeft een voor de klant intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface, in vergelijking met andere platforms. Het is voor de klant gemakkelijk om de online winkel te beheren zonder technische expertise. Het heeft namelijk weinig complexe functies en is daardoor ook minder foutgevoelig. Al met al is Shopware een veilig systeem en werkt proactief aan het voorkomen van veiligheidsinbreuken.

Frequente innovatie en updates

Shopware heeft een geschiedenis van frequente updates en innovaties. De eisen van het systeem veranderen continu. Hierdoor kunnen sommige functionaliteiten soms achterlopen, maar door de regelmatige releases van nieuwe functies en functies die verbeterd zijn, heb je hier als gebruiker nauwelijks last van. Je maakt dus als gebruiker altijd gebruik van de nieuwste e-commerce trends en technologieën.

Flexibiliteit en aanpasbaarheid

Shopware 6 biedt een hoog niveau van flexibiliteit en aanpasbaarheid, waardoor het voor de gebruiker mogelijk wordt om hun webshop volledig op maat te maken en aan te passen aan hun eigen specifieke behoeften. Wat Shopware vooral uniek maakt, is dat zij gebruikmaken van een “Storytelling” aanpak. Dit houdt in dat de focus ligt op het creëren van een unieke merkbeleving voor de klant.

Moderne architectuur en technologie

Shopware 6 is gebouwd op moderne architectuur en technologie. Zij maken bijvoorbeeld gebruik van de nieuwste webstandaarden, zoals Symfony en Vue.js. Dit zorgt ervoor dat het platform snel, betrouwbaar en schaalbaar is. Zo zijn handelingen in het systeem op grote schaal uit te voeren en door de focus op schaalbaarheid en prestaties krijgt de gebruiker de mogelijkheid om de webshop mee te laten groeien met de groei van het bedrijf.

De B2B Suite

Shopware 6 biedt een B2B Suite aan als uitbreiding op de basisfunctionaliteiten. De B2B Site is een pakket van geavanceerde B2B-tools die speciaal zijn ontworpen om aan de behoeften van zakelijke klanten te voldoen. Enkele key features van de B2B Suite zijn: geavanceerd klantbeheer, gepersonaliseerde prijsafspraken, flexibele offerte- en orderworkflow, productconfiguratie en prijsregels, B2B-specifieke checkout-opties.

Overzichtelijk licentiemodel

Shopware heeft sinds de lancering van Shopware 6 nieuwe licenties en prijsmodellen geïntroduceerd, genaamd Rise, Evolve en Beyond. Rise is de instap licentie en biedt alle basisfuncties die nodig zijn voor het runnen van een webshop, denk aan onbeperkte producten en klanten, een intuïtieve backend, responsive storefront, basis SEO-functionaliteiten en meer. De prijs van deze licentie begint vanaf €600 per maand bij een omzet tot 2 miljoen euro.

Evolve is de meest populaire licentie van Shopware 6 en biedt alle functies van de Rise-licentie, plus extra geavanceerde functies, zoals contentbeheer, meerdere verkoopkanalen, aanpasbare checkouts, geavanceerd SEO-beheer, en meer. De prijs van de Evolve-licentie is vanaf €2.400,- per maand bij een omzet van 2 tot 5 miljoen euro.

Beyond is de meest uitgebreide en geavanceerde licentie van Shopware 6. Beyond biedt alle functies van de Rise- en Evolve-licenties, plus extra functionaliteiten zoals een API-first benadering, geavanceerd klantbeheer, maatwerkoplossingen en prioritaire ondersteuning. De prijs van de Beyond-licentie is vanaf €6.500,- bij een omzet van 5 tot 15 miljoen euro.

Magento - Al jaren marktleider

Magento is een e-commerce platform dat in 2008 werd opgericht. Magento is ook een open-source platform dat een breed scala aan functies en tools biedt om online winkels te bouwen en te beheren. Magento is al jaren bekend als hét e-commerce platform voor webshops. Door de jaren heen hebben zij een flinke community opgebouwd. Doordat Magento al jaren mee gaat functioneert het vrij stabiel en betrouwbaar. Het systeem van Magento is krachtig en heeft het vermogen om grote hoeveelheden data en verkeer te verwerken.

In 2015 lanceerde Magento: Magento 2, een nieuwe versie van het platform met verbeterde prestaties en gebruiksvriendelijkheid.

Magento biedt verschillende versies van zijn platform, waaronder de gratis Magento Open Source. Magento Commerce en Magento Commerce Pro.

De voordelen van Magento

Flexibel en schaalbaar platform

Magento 2 is geoptimaliseerd voor betere prestaties, schaalbaarheid en flexibiliteit. Het biedt de mogelijkheid voor gebruikers om te groeien met hun bedrijf, naarmate de behoeften veranderen, met ondersteuning voor een groot aantal producten, klanten en bestellingen, door hun krachtige product-, bestel- en klantbeheer. Gebruikers hebben de volledige controle over hun webshop en gebruikerservaring.

Uitgebreide functionaliteiten

Magento biedt een breed scala aan ingebouwde functionaliteiten voor e-commerce, zoals productbeheer, orderbeheer, klantbeheer, marketingtools, meertalige en meerdere valuta-ondersteuning, geavanceerde zoekmogelijkheden en meer. Dit stelt de gebruiker in staat om een compleet geavanceerde webshop te creëren.

Moderne technologie

Magento 2 is gebouwd op moderne technologieën, zoals PHP 7, wat resulteert in snellere laadtijden, betere beveiliging en een verbeterde ontwikkelaarservaring. Ook is er sinds de lancering van Magento 2 een verbeterde en gebruiksvriendelijke backend-interface, waardoor het eenvoudiger is geworden om producten, klanten en bestellingen te beheren.

Verbeterde check-out ervaring

Sinds de lancering van Magento 2 is de check-out ervaring vereenvoudigd en geoptimaliseerd, wat zorgt voor een betere gebruikerservaring van de klant en hogere conversieratio’s. De vernieuwde check-out ervaring biedt het volgende: gast check-out, verbeterde mobiele ervaring, meerdere betaalopties en eenvoudigere stappen om de checkout-ervaring te versnellen en klanten te helpen sneller af te rekenen.

Vele integratiemogelijkheden

Magento biedt integratiemogelijkheden met tal van externe systemen, zoals betalingsgateways, verzenddiensten, CRM-systemen, voorraadbeheer en nog veel meer. Dit zorgt ervoor dat gebruikers eenvoudig hun webshops kunnen integreren met andere zakelijke processen of systemen.

Uitgebreide mogelijkheden voor B2B

Magento 2 heeft geavanceerde functies voor B2B e-commerce, zoals de mogelijkheid om aangepaste prijslijsten, offertes en bestelformulieren te maken, klantspecifieke prijzen en catalogi in te stellen en complexe prijsregels te beheren.

Nieuwe licenties

Sinds de lancering van Magento 2 hebben zij een nieuwe licentiestructuur geïntroduceerd. De nieuwe licenties zijn ingedeeld in drie verschillende pakketten: Magento Commerce Starter, Magento Commerce en Magento Commerce Pro. Magento Commerce Starter is de basisversie en biedt de mogelijkheid om een webshop op te zetten met standaard functionaliteiten, zoals productbeheer, bestelbeheer, klantbeheer, marketingtools en meer.

Magento Commerce de meest uitgebreide versie van Magento en biedt geavanceerde functionaliteiten en maatwerk opties, uitgebreide mogelijkheden voor bijvoorbeeld B2B-commerce, geavanceerde marketingtools, API-toegang, en meer.

Magento Commerce Pro: Dit pakket is het meest geavanceerde en krachtigste pakket van Magento en het biedt extra functies zoals uitgebreide schaalbaarheid, uitgebreide ondersteuning, en dedicated infrastructuur. Deze licentie is bedoeld voor bedrijven met complexe e-commerce behoeften.

Ook blijft Magento een open-sourceversie aanbieden, genaamd Magento Open Source. Dit is een gratis versie met beperkte functionaliteiten. Wat betreft de prijzen van deze licenties, deze zijn niet publiekelijk beschikbaar en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behoefte van een bedrijf en de gekozen licentie-optie. Magento Open Source is gratis te downloaden. Magento Commerce is op aanvraag. Hierbij wordt de prijs bepaald op basis van de omzet uit de webshop en is het minimale bedrag dat je jaarlijks betaalt € 20.000. De totale kosten kunnen daarmee flink oplopen.

De verschillen tussen Shopware en Magento

Als je zo door de voordelen van beide platforms heen scrolt, zal je vast denken dat die functionaliteiten best veel met elkaar overeenkomen. Dat klopt, daarom zijn het waardige concurrenten van elkaar, maar er zijn ook zeker verschillen. Hieronder lichten wij die voor jou uit.

Shopware 6 vs Magento 2

Prijs

Magento is duurder dan Shopware en met deze hogere kosten komt ook een behoefte aan meer ontwikkelingstijd en maatwerk kijken. Shopware is ook transparanter in prijs dan Magento.

Flexibel en schaalbaar

Shopware 6 is API first ontwikkeld. Dit houdt in dat de software interface het mogelijk maakt dat verschillende applicaties met elkaar kunnen communiceren. De backend en frontend zijn twee aparte omgevingen en worden verbonden door API’s. Hierdoor is Shopware 6 flexibel en schaalbaar met verschillende systemen.

Stabiel en betrouwbaar

Magento is een krachtig platform en biedt veel functionaliteiten. Doordat Magento al wat langer op de markt is, functioneert het relatief stabiel en betrouwbaar.

Community

Doordat Magento al jarenlang marktleider is, hebben zij een veel grotere community weten op te bouwen ten opzichte van Shopware. Maar de community van Shopware begint wel heel sterk te groeien.

Ervaring en processen

Shopware richt zich voornamelijk op de gebruikservaring en de winkelervaring voor de klant. Terwijl Magento zich meer richt op complexe processen en het verwerken van grote hoeveelheden data en verkeer van een webshop.

Gebruiksgemak

Shopware is makkelijker in gebruik dan Magento, zowel in het bouwen van de webshop als in het onderhouden van de webshop. De backend van Shopware is bijvoorbeeld makkelijker onder de knie te krijgen dan de backend van Magento. Voor Magento heb je sneller hulp van developers nodig.

Functionaliteiten

Magento heeft over het algemeen meer functionaliteiten, maar Shopware heeft meer unieke functionaliteiten en zet daar ook op in. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van storytelling, drag-and-drop functies, digital publishing en de focus op de klantervaring.

Marketing

Shopware en Magento zetten beide in op marketing, omdat een product zichzelf niet verkoopt. Shopware kan zich op marketinggebied goed onderscheiden van Magento. Door de functionaliteiten, zoals storytelling en digital publishing, kunnen marketeers eenvoudig campagnes aanmaken en beheren met de eenvoudige bewerkopties, zoals drag en drop.

Hoe nu verder ?

Shopware is voor marketeers en webwinkel eigenaren die weinig weten over coderen en web development een goede optie. Voor grote bedrijven met veel budget en ervaren ontwikkelaars is Magento 2 een goede optie gezien de geavanceerde functies en het goed te beheren systeem op grote schaal. Er zal hier echter wel een langere time-to-market aan verbonden zijn. Voor Shopware geldt dat alle belangrijk online marketing functies in de techniek geworven zijn en hier geen extra functionaliteiten voor nodig zijn. 

Bij het overstappen naar een nieuwere versie van je huidige platform of een geheel ander platform is het altijd aan te raden om in gesprek te gaan met een expert, om goed te begrijpen wat jij nodig hebt, waar je naar op zoek bent en welk platform dan het best kan voldoen aan jouw behoeften. Wil je meer weten over het verschil tussen Shopware en Magento of overweeg je een overstap te maken van Magento naar Shopware? Neem dan gerust contact voor een gratis kennismaking, dan praten wij je bij over de actuele stand van zaken en helpen we je bij het maken van de juiste keuze.

Is dit artikel interessant voor je? Lees meer gerelateerde artikelen
e-commerce Magento Shopware