update: 09-06-2021

0

Miller Digital

Samsonweg 134

1521 RM Wormerveer

Nederland

06
mrt
2019
Miller Digital blog - E-commerce

Shopware vs Magento : vergelijk beide webshop platforms

Al jarenlang is Magento marktleider op de markt van e-commerce platforms en in 2015 heeft het met Magento 2 de nieuwste versie uitgebracht. De upgrade naar de nieuwe versie gaat echter niet zomaar, waardoor webwinkeliers rondkijken naar alternatieven. Met Shopware heeft het de afgelopen jaren een geduchte concurrent gekregen die internationaal steeds groter wordt. Hoe verhoudt Magento 2 zich tot Shopware? Wat zijn de grootste verschillen? En wat zijn de grootste voordelen van beide e-commerceplatforms? Je leest het hier in Shopware VS Magento.

Shopware - Emotional shopping

Het Duitse Shopware is de afgelopen jaren enorm aan het groeien in haar thuisland, maar begint ook internationaal steeds grotere klanten aan te trekken. Het uitbrengen van een open-source versie genaamd de Community Edition, vertaling van de interface en het basisthema in allerlei talen heeft hier mede toe geleid. Het platform biedt unieke kansen voor marketeers en webwinkeliers om zelfstandig campagnes in webshops te beheren en onderhouden op een begrijpelijke manier.

Shopware biedt veel promotiemogelijkheden en -systemen voor korting- en voucheracties. In het systeem is dit makkelijk te beheren en snel op grote schaal toe te passen. Shopware biedt ook de mogelijkheid tot het schrijven van blogs, een functie die je niet in veel e-commerce platforms ziet. In de blogs kan er productinformatie worden toegevoegd en een koppeling worden gemaakt met een productpagina. Hierdoor kun je als bedrijf content marketing linken aan de verkoop van producten uit je eigen assortiment.

Het eenvoudig te gebruiken systeem zorgt voor een korte time-to-market. Er is relatief weinig voorbereidingstijd nodig en er is geen ervaren ontwikkelaar nodig voor het beheren en onderhouden van de webshop. Ten opzichte van Magento scheelt dit veel tijd en kosten.

Krachtige personalisatie opties

In het systeem van Shopware is veel gebruikerslogica geïntegreerd. Deze logica kun je op diverse manieren toepassen binnen je webshop. Een krachtig onderdeel van Shopware is het makkelijk personaliseren van marketingactiviteiten binnen je webshop. Binnen Shopware zijn er modules voor het personaliseren van producten en abonnementen, een ticketsysteem voor klachtafhandeling en mogelijkheid tot het inbouwen van bonussystemen.

Gebruiksvriendelijke beheersomgeving

Voor de klant zelf is het systeem zeer gebruiksvriendelijk, zeker in vergelijking met andere platforms. Het heeft weinig complexe functies en is daardoor ook minder foutgevoelig. Handelingen in het systeem zijn bovendien op grote schaal uit te voeren. De eisen voor het systeem veranderen echter continu, waardoor sommige functionaliteiten soms achterlopen qua uitbreiding. Bij elke nieuwe release van Shopware wordt dit wel geupdated naar de nieuwste eisen. Shopware is een veilig systeem en werkt pro-actief aan het voorkomen van veiligheidsinbreuken.

Overzichtelijk  licentiemodel

Shopware heeft een gratis open-source platform en drie licentieversies. Een licentie koop je voor een jaar en kan per jaar verlengd worden. De prijs voor een Professional licentie is € 2.495, en de kosten van de Enterprise editie zijn op aanvraag. Shopware biedt hierdoor bedrijven de mogelijkheid om zelf te bepalen op welk niveau het de webshop wil professionaliseren.

Magento - Al jaren marktleider

Magento staat al jaren bekend als hét e-commerceplatform voor webshops. In 2015 heeft het de nieuwste versie uitgebracht, namelijk Magento 2. De nieuwste versie heeft een krachtige set met features voor de optimale webshop. Hoe verhoudt Magento 2 zich tot het opkomende Shopware?

Shopware vs Magento

Het product van Magento 2 biedt minstens dezelfde mogelijkheden aan als Shopware. In Magento 2 is het makkelijker geworden om kortingen/acties toe te voegen of aan te passen en het heeft een uitgebreid rollen- en rechtensysteem. Hierdoor kan er door meerdere mensen binnen je organisatie gescheiden worden gewerkt binnen hetzelfde systeem. Het bouwen van je website via Magento 2 zal echter wel meer voorbereidingstijd kosten en heeft hierdoor een langere time-to-market.

Het systeem van Magento zorgt ervoor dat het voortdurend blijft updaten, hierdoor zitten er geen verouderde functionaliteiten in het systeem. Magento heeft meer geavanceerde functionaliteiten in het systeem zitten dan Shopware. De webshop is goed op groot schaal te beheren en biedt daarom veel mogelijkheden voor marketeers en webwinkel eigenaren. Voor experts is het hierdoor een uitstekend systeem voor het afleveren van maatwerk. Het is echter wel een relatief complex systeem waardoor een ervaren ontwikkelaar een vereiste is.

Krachtig productbeheer

Magento heeft een krachtig productbeheer. Als beheerder kun je eenvoudig producten toevoegen, maar ook uitbreiden met extra configuratie-opties. Voor internationalisering is het systeem goed geschikt. Alleen voor landen met specifieke regelgeving moeten extra uitbreidingen worden geïnstalleerd. Het systeem van Magento is een stuk minder veilig dan Shopware. Het heeft heel veel gebruikers en is daarom vaak het doelwit van veiligheidsinbreuken.

Omzet-gerelateerde licentie

In tegenstelling tot Shopware heeft Magento slechts twee versies. Een gratis Open Source editie en een betaalde Commerce-editie. Voor de Commerce-editie betaal je vanaf €24.000 per jaar, de licentiekosten groeien daarnaast verder mee met je omzet. De kosten voor de licentie zijn dus omzet-gerelateerd. De Commerce-editie bevat veel functionaliteiten. Functionaliteiten die binnen de Commerce-editie horen zijn klantsegmentatie, loyaliteitsprogramma, retourmanagement en een uitgebreide B2B module.

Conclusie

Shopware is voor marketeers en webwinkel eigenaren die weinig weten over coderen en web development een goede optie. Voor grote bedrijven met veel budget en ervaren ontwikkelaars is Magento 2 een goede optie gezien de geavanceerde functies en het goed te beheren systeem op grote schaal. Er zal hier echter wel een langere time-to-market aan verbonden zijn. Voor Shopware geldt dat alle belangrijk online marketing functies in de techniek geworven zijn en hier geen extra functionaliteiten voor nodig zijn. Als we kijken naar het kostenplaatje van beide e-commerce platforms zien we een groot verschil. Shopware heeft enkele vaste prijsklassen, terwijl er bij Magento één betaald pakket is die omzet-gerelateerd is. Voor MKB-bedrijven is dit pakket van Magento echter zeer prijzig.

Wil je meer weten over het verschil tussen Magento en Shopware, of overweeg je een overstap van Magento naar Shopware? Neem dan gerust contact voor een gratis kennismaking, dan praten wij je bij over de actuele stand van zaken en helpen we je bij het maken van de juiste keuze.

Is dit artikel interessant voor je? Lees meer gerelateerde artikelen
e-commerce Magento Shopware