24
apr
2015
Miller Digital blog - E-commerce

De domeinextensie .amsterdam komt eraan!

Wellicht heb je het wel gehoord halverwege 2012, we krijgen .amsterdam erbij als domeinextensie. De .nl extensie voor wereldstad Amsterdam in domeinnaamland. Na enige tijd stilte door het opstarten van alles rondom de extensie is er begin 2015 duidelijkheid over de lancering gekomen.

Van wie is .amsterdam?

De extensie .amsterdam is eigendom van de gemeente Amsterdam. De gemeente heeft de commerciële exploitatie uit handen gegeven aan Mijndomein.nl. Registry functies zijn de eerste 5 jaar vergeven aan SIDN. SIDN kennen we wel als Stichting Internet Domeinregistratie Nederland en is de beherende partij voor registraties van .nl sinds 1996.

Start eerste domeinnamen

Vanaf 27 maart zijn de eerste 45 Amsterdamse pioniers al begonnen met hun .amsterdam domeinnaam. Iedereen uit Amsterdam kon zich aanmelden als pionier, maar hoe de toelating verloopt is onbekend. Ik verwacht dat er om echt te starten een hele goede reden moet nodig zijn. Hierbij zaten onder andere gemeente.amsterdam, dance.amsterdam, tedx.amsterdam en zwartjes.amsterdam. Tedx en schoenenwinkel Zwartjes hebben beiden al een website, maar de rest zal waarschijnlijk snel volgen verwacht ik.

Vanaf 28 april 14.00 uur mogen de merkhouders zich melden als de domeinnaam overkomt met hun merknaam. Denk aan cocacola.amsterdam of heineken.amsterdam. Die hebben 30 dagen de tijd om hun merk te claimen op deze extensie.

Voorrangsfase

Vanaf 1 juni 13.00 uur gaat .amsterdam openbaar voor bepaalde groepen zoals overheden, bedrijven/mensen uit Amsterdam. Dit zal denk ik gecheckt worden aan de hand van een KvK-inschrijving of Identiteitsdocument om het zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, maar de exacte specificaties zijn nog niet bekend.

Deze voorrangsfase heet Landrush en over het algemeen zullen daar de beste domeinnamen vergeven worden, zoals te zien was bij bijvoorbeeld .frl (de extensie voor Friesland) en ik verwacht ook wel bij andere extensies die geweest zijn of nog gaan komen de komende tijd.

Tijdens de Landrush zijn de prijzen voor domeinnamen meestal duurder, in dit geval anderhalf keer de  jaarlijkse registratie/verlengprijs. De Landrush fase is een van de reguliere onderdelen van het lanceren van nieuwe domeinextensies.

Kosten

Voor .amsterdam zijn bij Miller Digital de kosten voor het deelnemen aan de Landrush:

- eenmalig €37,50 *
- normale jaarlijkse kosten van €50,-*  excl. btw per jaar

Uiteindelijk kan de €32,50 eenmalig gezien worden als kosten om er voor 99% zeker van te zijn dat je de domeinnaam te pakken hebt. Na de Landrush komt de gehele extensie met alle nog beschikbare domeinnamen voor iedereen beschikbaar op 1 september. Dan is natuurlijk de kans dat de gewilde domeinnaam al aan uw neus voorbij is gegaan.

Vrije registratie

Vanaf 1 september 13.00 kan iedereen op basis van wie het eerst komt, wie het eerst maalt zijn of haar favoriete domeinnaam registreren. Vanaf dan zullen er enkel de jaarlijkse kosten van €50,- per jaar* gerekend.

Voorregistratie

Voordat het 1 juni of 1 september is kunnen wij al domeinnamen indienen als voorregistratie. Dit is om er zeker van te zijn dat de domeinnaam op het eerste moment van de gekozen periode geregistreerd zal worden.

Heb je een idee voor een domeinnaam die je wilt registreren? Leg het idee aan mij of een van mijn collega’s voor en dan gaan wij samen met jou de beste registratiefase kiezen. Uiteraard doen wij ons best om de gewenste domeinnaam als eerste te pakken te krijgen, maar dit is geen 100% garantie want wellicht dat iemand anders ook interesse heeft in jouw gewenste domein.

* Dit is op moment van schrijven de bekende prijs en zou zomaar kunnen wijzigen als er meer informatie beschikbaar komt.

Is dit artikel interessant voor je? Lees meer gerelateerde artikelen
Hosting