05
dec
2014
Miller Digital blog - Websites

Er is als webdesigner niets ergers dan zelf je eigen website bouwen

Het lijkt zo leuk, je eigen website helemaal opnieuw tekenen en bouwen, zeker als je zelf webdesigner bent. Onze vorige site was ondertussen al dik 5 jaar oud, wat natuurlijk veel te lang is, zeker als ambitieus bureau. Als onze klanten al iedere 2-3 jaar een nieuwe site nemen, dan kunnen wij natuurlijk niet 5 jaar doen met onze site.

Keuzestress - te veel mogelijkheden.

Maar ja, zoals het huis van de schilder vaak helemaal afbladdert is ook bij ons de eigen site een soort sluitpost, waarop klanten altijd voorrang krijgen. Zo hoort het ook denk ik, maar dat maakt het er niet makkelijker op. Je eigen site veroudert waar je bij staat, je komt niet toe aan noodzakelijk onderhoud en het bijwerken van de informatie die er op staat. Het is voor ons en voor onze klanten prettig als de site is bijgewerkt met de nieuwste projecten, maar dat schiet er vaak bij in. Met als gevolg dat ik soms projecten toevoeg aan het portfolio die al maanden in de lucht zijn. Dat moest anders, besloten we ergens in 2012.

We gaan een nieuwe site tekenen! Het klinkt eenvoudig, de beslissing is snel genomen, maar wat wil je dan met je site? Waar normaal gesproken voor onze klanten het budget een belangrijke beperkende factor is, kunnen we voor onze eigen site natuurlijk alle stoppen open trekken. Ideal hoor, maar zorgt er wel voor dat zo'n project al heel snel uit zijn voegen groeit. Wat wil ik eigenlijk? Iets met een blog? Natuurlijk, een supermooi blog, met veel grote foto's, allerlei dynamische koppelingen naar de mensen die de posts schrijven, social sharing opties, volledig responsive is een harde eis, lekker kunnen filteren op verschillende onderwerpen en nog veel meer. Maar voordat je het weet is zo'n blog al een giga project op zich, als radertje binnen het grotere geheel van je nieuwe site.

Voortschreidend inzicht en technische ontwikkelingen.

Vol goede moed begonnen we met het uittekenen van de stukken die de meeste vernieuwing nodig hadden, zoals de homepage en de dienstenpagina's. Iedere dienstenpagina werd een kunststukje op zich, met maatwerk graphics, teksten en animaties speciaal bedacht voor die pagina. Maar ondertussen zijn we natuurlijk druk bezig met onze gewone dienstverlening en komen er steeds projecten van klanten tussendoor, die zorgen voor vertraging en ruis op de lijn. Als ik na een aantal maanden weer verder ga met de tekeningen, dan is mijn smaak al een heel stuk verandert onder invloed van de continu wijzigende trends online. Nieuwe technische ontwikkelingen en inzichten op het gebied van usability, content-first, mobile-first en nog een stuk of tien van dit soort termen halen steeds de snelheid uit je project. Iedere keer wil je na een vertraging de nieuwste inzichten verwerken, met als gevolg dat alles nog meer vertraging oploopt.

Er kwam een punt dat wij zeiden: nu is het genoeg. Ik heb de bulk van de speciale maatwerk tekeningen voor onze dienstenpagina's geschrapt, ten faveure van een strakkere layout met voldoende mogelijkheden om toch je dienst goed tot zijn recht te laten komen. Datzelfde hebben we ook gedaan voor het blog en het portfolio. Maar dan ben je er nog niet. Uiteraard is de stijl die ik getekend heb altijd moeilijk te slicen, nog moeilijker responsive te maken en al helemaal bijna niet beheerbaar te maken, maar uiteindelijk toch gelukt. Met meer dan een jaar vertraging hebben we hem dan alsnog opgeleverd, onze nieuwe site!

Althans, tot dusver. Ik mis nog twee onderdelen die ik momenteel wel voldoende afgevangen vindt door de uitgebreide homepage. Dat is enerzijds een 'over ons' pagina, met doorlinks naar een individuele medewerkerspagina per lid van ons team, en een uitgebreidere contactpagina. Maar aan de andere kant, ik vind het ook wel even mooi zo, na meer dan twee jaar. Eerst maar eens kijken wat deze nieuwe uitbreidingen voor effect hebben op onze vindbaarheid, ik hoor graag de respons van onze collega's en relaties en heel stiekem denk ik in mijn achterhoofd al weer na over een hele nieuwe site, leuk project voor ergens in 2018?

Is dit artikel interessant voor je? Lees meer gerelateerde artikelen
Technische ontwikkelingen