15
dec
2014
Miller Digital blog - E-commerce

Goed bureau maar niet het juiste CMS...

Het gebeurt vaak genoeg dat er aanvragen op mijn bureau terecht komen waar een offerte voor gemaakt moet worden. GELUKKIG! Het enige wat ook steeds vaker gebeurt is dat er specifiek bij wordt vermeldt dat er gebruik gemaakt moet worden van een specifiek Content Management Systeem (hierna CMS) pakket.

Getrouwd met een pakket?

Doordat wij deze tendens een paar geleden al voelden aankomen zijn wij naast de maatwerk PHP-projecten (nog steeds het grootste gedeelte van ons werk) ook begonnen met het aanbieden van Wordpress. In de aanvragen die langskomen zie ik naast Wordpress ook de CMS pakketten zoals bijvoorbeeld Magento, Drupal, TYPO3 en zelfs soms Joomla. Over deze laatste komt vast eerdaags nog een blog dus daar zal ik nu niet verder op ingaan maar alleen het overwegen van Joomla zou ik eigenlijk al straffen voor willen uitdelen.

Zoals gezegd bieden wij bij Miller Digital alleen het opensource CMS pakket Wordpress aan. Wij moeten dus bij elke aanvraag van een klant met een specifieke wens voor een ander opensource pakket deze proberen te overtuigen van de andere opties of tot de conclusie komen dat Miller Digital jammer genoeg niet de geschikte partner is voor deze aanvraag.

De vraag die mij alleen altijd rijst: hoe belangrijk is een specifiek CMS nou eigenlijk voor de beoogde website? Waarom zou je als opdrachtgever stug willen vasthouden bij een CMS pakket als je een goed gevoel hebt bij een bureau en deze jou dezelfde functionaliteiten kan bieden in een ander pakket?

Het bouwen van een website is voor partijen niet even een klein dingetje maar een belangrijke schakel in hun bedrijfsproces en/of branding. De partij die je hiervoor aanneemt is in mijn optiek dan ook veel belangrijker dan het CMS pakket wat het bedrijf voorheen had of wat goed werkt volgens een ander. Natuurlijk is het belangrijk dat het CMS pakket wat je kiest altijd goed past bij de doelstellingen en targets die je als bedrijf wilt gaan behalen de komende jaren dat de website online staat. Wij prefereren en sturen daarom onze klanten altijd bij de grotere projecten naar een maatwerk oplossing en raden dan aan om dan af te stappen van het Wordpress systeem. Wordpress is een mooi systeem voor de kleine tot middelgrote projecten maar wij zien beperkingen in de grotere (webshop)projecten. Natuurlijk is het mooi als het CMS up-to-date is op het gebied van gebruiksgemak, SEO functionaliteiten en de standaard instellingen. Maar als wij doorvragen naar zo’n aanvraag blijkt vaak dat de specifieke wens voor een bepaald CMS pakket komt door aannames die gedaan zijn en ervaringen uit het verleden met een bepaald pakket.

Niet met mij eens?

Om mijn mening wat kracht bij te zetten zal ik nu een drietal argumenten geven die jou wellicht ook overtuigen hiervan;

  1. Het is natuurlijk niet verkeerd om voorafgaand aan een ontwikkelproces van jouw website wat onderzoek te doen naar de verschillende pakketten. Alleen in de jaren dat ik actief ben in deze branche (klink nu echt als een oude kerel;)) heb ik gemerkt dat het net als met zoveel in het leven is; DÈ ideale oplossing is er niet. Er is geen CMS pakket wat 100% voldoet aan jouw eisen, wellicht wel voor aan jouw huidige eisen maar zeker niet aan de eisen die je de komende jaren gaat stellen aan jouw CMS.
  2. Kwaliteit bepaalt het succes. Hiermee wil ik zeggen dat het natuurlijk makkelijk is om te kiezen voor een opensource systeem en dan verwachten dat er niets mis kan gaan, deze gedacht slaat natuurlijk volledig als een tang op een varken. Het bureau wat je aanstelt voor de opdracht bepaalt de kwaliteit van jouw project, niet het CMS pakket. Kies je voor een partij die wel enigzins kennis heeft van een specifiek CMS pakket maar niet de kennis van de markt of het project niet op de juiste manier aanpakt dan zal het 9 van de 10 keer op een domper voor jou als opdrachtgever uitlopen.
  3. Zoals al eerder gezegd is in mijn ogen het bureau wat je in de arm neemt voor de opdracht een belangrijke keuze in vergelijking met het CMS pakket. Diep onder de motorkap zijn alle pakketten vrijwel hetzelfde en is alles op maat te bouwen voor je. Waarom prefereer ik altijd maatwerk boven Wordpress; wanneer er toch na een tijd iets anders moet of verkeerd is gegaan dan kunnen wij bij maatwerk die sneller en dus ook vaak goedkoper oplossen dan dat je vastzit aan een opensource systeem waar je een plugin moet hebben die direct precies doet wat jij verlangt. Een bureau zoals Miller Digital zal altijd samen met de klant zoeken naar de beste oplossingen. Wanneer deze oplossingen in een pakket zitten waar wij niet voldoende kennis van hebben zouden wij dus niet die optimale oplossing kunnen presenteren aan jou.

Zoals aangegeven zijn er soms natuurlijk eisen waardoor wij als Miller Digital de klant niet kunnen helpen maar gelukkig lukt het ons nog vaak genoeg om de klant te overtuigen van ons bureau en de oplossingen die wij bieden ten opzichte van de specifieke CMS wens die zij hadden toen ze hier naar binnen kwamen. En het gebeurt natuurlijk ook wel eens dat de klant mij overtroeft met een argument om te kiezen voor een opensource pakket die ik niet kan weerleggen met onze eigen PHP oplossingen want ook dit is natuurlijk niet 100% zaligmakend.

Is dit artikel interessant voor je? Lees meer gerelateerde artikelen
CMS systemen Shopware Technische ontwikkelingen WordPress