03
apr
2019
Miller Digital blog - Websites

Geavanceerde SEO ; de laatste trends en ontwikkelingen

Ben jij al helemaal op de hoogte van de SEO basiseisen in 2019? In dit blog kom je meer te weten over de geavanceerde mogelijkheden. We behandelen de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van SEO, zoals Voice Search en Featured Snippets (ook wel positie 0 genoemd). Genoeg geavanceerde SEO tips om te zorgen dat jij voorloopt op je concurrenten!

SEO trends en ontwikkelingen

Mobile first-indexing
Sinds de invoering van mobile-first indexing van Google in 2018 zijn mobiele websites belangrijker geworden voor SEO posities dan desktop websites. De score van je mobiele website is hiermee leidend geworden in plaats van de score van je desktop site. Zorg ervoor dat je mobiele en desktop websites gelijk aan elkaar zijn en dat je de mobiele website zo goed mogelijk optimaliseert.

Als je nog geen mobiele website hebt, wordt de desktop website alsnog gebruikt voor de indexering. Het is echter ten zeerste aan te raden om een mobiele website te hebben. Het percentage mobiele websitebezoekers wordt steeds hoger en zonder mobiele website kan de vindbaarheid vanaf smartphones een stuk slechter zijn. Google zal een concurrent die wel een goede mobiele website heeft voorrang geven op jouw website, als die niet goed geschikt is voor mobiel gebruik.

Optimaliseer je website snelheid
De snelheid van je website is belangrijker dan ooit geworden. Een trage website zorgt voor een lagere SEO positie en een lagere gebruiksvriendelijkheid. Maar hoe bepaal je hoe snel je website is, en hoe je de snelheid van je site kan (laten) verbeteren? Lees daar meer over in onze blog over Wordpress Website Snelheid.

Zorg voor goede hosting
Goede hosting zorgt ervoor dat de servers van je website altijd snel en bereikbaar zijn. Hoe beter de hosting, hoe sneller de laadtijd en daarmee de SEO positie. Veel budget hostingpartijen proppen zoveel mogelijk klanten op een server, wat een negatief effect heeft op de snelheid van je website. Goedkoop is duurkoop, zorg daarom voor kwalitatieve Wordpress hosting.

Denk ook aan andere zoekmachines
Google is natuurlijk veruit de belangrijkste zoekmachine in Nederland. Ter illustratie: de belangrijkste zoekterm in Bing is: … Google. Een steeds groter percentage websitebezoekers komt echter toch voort uit andere zoekmachines zoals Bing en DuckDuckGo. Ken jij DuckDuckGo al? Deze zoekmachine zet groot in op de privacy en anonimiteit van zijn bezoekers, waardoor mensen steeds meer gebruik gaan maken van dit soort privacy-vriendelijke alternatieven. Op onze website komt bijvoorbeeld 0,68% van de bezoekers uit Bing. Als je de SEO positie in dit soort zoekmachines verhoogt kan het toch voor extra bezoekers zorgen.

PWA (Progressive Web Apps)
De ideale mengvorm van een website en app is een PWA, oftewel Progressive Web App. Een responsive website is cruciaal geworden, maar met PWA is er de mogelijkheid om je mobiele website nog gebruiksvriendelijker te maken. Een PWA is een mobiele website die lijkt op een app, zoals je die in de App Store kunt downloaden. Het voordeel van PWA ten opzichte van apps is, is dat het vrijwel geen ruimte kost om te installeren en gratis is.  Je kan je het ook offline beschikbaar maken zodat het ook werkt zonder internetverbinding. Je kan een PWA bedienen als een app, dus door gebruik te maken van allerlei touch interacties. Een PWA heeft de volgende positieve kenmerken:
- Betrouwbaar; laad snel, zelfs als er een slechte netwerkverbinding is
- Snel; reageert snel op gebruikersinteracties me mooie animaties
- Verbind; voelt aan als een natuurlijke app met een hoge gebruiksvriendelijkheid

Klik hier voor meer informatie over PWA.

Voice Search - zoek jij al door te praten ?

Voice search is een manier van zoeken die razendsnel aan het groeien is. In de VS wordt het door een groot deel van de mensen gebruikt en naar verwachting zal het  gebruik in Nederland ook snel gaan toenemen. Bekende apparaten die werken op basis van Voice Search zijn Google Home, Amazon Alexa en Google Assistant. Deze apparaten herkennen wat je zegt, voeren een opdracht uit en praten zelfs tegen je terug. In het derde kwartaal van 2018 werd er wereldwijd al door 29,8% van de mensen gezocht via Voice Search. Het belang van een goede vindbaarheid bij Voice Search hoeven we hiermee niet verder te onderschrijven.

Lees meer over Voice Search in onze Voice Search blog.

Featured Snippets en positie 0

De belangrijkste vraag om mee te beginnen is, wat is positie 0? Google noemt positie 0 een Featured Snippet. De Featured Snippet dient bovenaan een pagina als antwoord op een vraag bij een zoekopdracht in Google. Het is een positie die door Google steeds vaker wordt getoond en dus kan het ook voor jou website van belang zijn  Een voorbeeld van een Featured Snippet:

Wanneer wordt er een Featured Snippet getoond?
Een Featured Snippet wordt voornamelijk getoond bij informatieve vragen. Google zoekt op het internet naar het best mogelijke en toont dit in de Featured Snippets. Als jouw website een uitgebreid antwoord op deze vraag geeft, heeft jouwe website een kans om op deze positie 0 te komen.

Het gevaar van Featured Snippets
Het gevaar is is dat mensen minder snel zullen doorklikken naar de website. De informatie over de vraag wordt al in de Featured Snippet vermeld, dus is het vaak niet nodig om op de website te kijken voor informatie. De Featured Snippet is daarom een kans, maar tegerlijketijd ook een bedreiging voor de vindbaarheid van websites.

Nog een paar tips!

SSL certificaat
Het bezitten van een SSL certificaat is van belang voor het behalen van een hoog SEO zoekresultaat. Een SSL certificaat toont aan dat door een versleutelde verbinding persoonsgegevens niet onderschept kunnen worden door buitenstaanders. Als je website een SSL certificaat heeft wordt dit getoond naast de URL. Google geeft websites die een SSL certificaat hebben een hogere SEO positie.

Google Search Console
Bekijk in Google Search Console je huidige SEO positie. Om je positie te verbeteren is het aan te raden om te experimenteren met je meta omschrijving. Vul met de plug-in YOAST SEO in Wordpress altijd goed de titel en meta omschrijving in. Door met je meta omschrijving te experimenteren kun je kijken welke omschrijving zorgt voor een hogere SEO positie.

Conclusie

SEO ontwikkelt zich razendsnel en verdwijnt van de pc. Met name een goede vindbaarheid bij Voice Search zal de komende jaren enorm belangrijk gaan worden. Blijf daarom op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en pak een voorsprong op je concurrenten!

Meer weten over SEO? Neem gerust contact met ons op.

Is dit artikel interessant voor je? Lees meer gerelateerde artikelen
SEO Voice Search Websites