12
mrt
2020
Miller Digital blog - Online strategie

Webdesigntrends 2020 - deel 2

Zoals gezegd in de vorige post denken wij dat de websitedesigntrends in 2020 twee kanten op zullen gaan. In het vorige deel hebben we het uitgebreid gehad over de volgens ons wat subtielere trends die een platte design website op een mooie en (voor het zicht) simpele manier naar een hoger niveau kan tillen en de gebruiksvriendelijkheid kan bevorderen.

De trends waar we het nu over gaan hebben zijn in onze ogen zeer veelzijdig en we zijn dan ook erg benieuwd op hoeveel verschillende manieren deze gebruikt gaan worden dit jaar. Wat we in ieder geval wel kunnen zeggen is dat wij deze trends niet voor niks een eigen blogpost hebben gegeven. Hoewel het bij enkele misschien wel mogelijk is om ze wat te dempen en ze toch op een wat subtielere manier te gebruiken zullen deze trends het meeste tot hun recht komen als designers er gewoon vol voor gaan. Op onze social-kanalen heb je misschien al wat voorbeelden langs zien komen van de trends uit deel 1. Let op, want we zijn zeker nog niet klaar! Er zullen zeker ook nog wat trends uit deel 2 aan bod komen!

Nu over naar de trends, de reden dat jullie hier natuurlijk zijn.

Foto's en Graphics. Let's mix it up!

Dit jaar kunnen we onze creativiteit kwijt in onder andere de trend waarbij we graphics en fotografie gaan mixen. Een trend die al enige tijd populair is in diverse kunststromingen gaan we nu ook terugzien op websites. Het mag duidelijk zijn dat je voor deze trend stevig in je schoenen moet staan en vooral moet durven. Maar als je dan toch die toffe en vooral originele afbeelding heb gecreëerd, dan kan je erop rekenen dat je een blijvende indruk zal achterlaten op je bezoekers. Een tof voorbeeld van een website die hier zelfs nog een stapje verder in gaat is https://forwardyou.com/nl-be die het in videovorm doen.

Back to the drawing board

Dit is echter niet de enige trend waar de creatieven onder ons, zich kunnen gaan bewijzen. We gaan dit jaar ook lijntekeningen en abstracte illustraties veel terugzien. Voor wie het strakke een beetje durft los te laten en emotie wil oproepen bij zijn gebruikers, deze trend is voor jou! Originaliteit is hier wel een must maar als dit je lukt dan houd je er een speelse website aan over die ook meteen een stuk persoonlijker wordt. En ach, het is natuurlijk niet onbekend dat gebruikers hiernaar smachten.

Een beetje nostalgie

Nu we onze creatieve bloeden hebben kunnen laten vloeien gaan we een beetje terug in de tijd. Herinner je je het nog van vroeger? De kleurige websites met veel bewegende delen en waar je kon genieten van de klassieke 3D koppen die menig 80’s en 90’s kind zelfs nog trots bovenaan hun werkstuk hebben gezet?

Dit is niet exact waar we weer heen gaan (gelukkig), maar we gaan wel zien dat het tegenwoordig populaire platte design wat meer pit en onderscheidend vermogen gaat krijgen door onder andere het gebruik van kleurverlopen in plaats van enkel platte kleuren. Zoals gezegd gaat het je website helpen om zich te onderscheiden, maar daarbij levert het je website ook meer energie, diepte en gelaagdheid op. Hierbij zien we ook dat 2D- en 3D graphics weer helemaal terug zijn. Maar maak je vooral niet druk want de oldskool Word titels die houden we in het verleden. Wel gaan we het gebruiken om de platte design websites wat meer in het oog te laten springen. Dit zal bijvoorbeeld gebeuren door foto’s van diverse objecten (of zelfs mensen) op een speelse manier te rangschikken. Resultaat? Een stuk persoonlijkere maar vooral visueel interessante website die de aandacht van je gebruiker zal grijpen.

.

Ten slotte gaan we het hebben over het nieuwe Skeumorphism. Die de naam Neomorphism heeft gekregen. Binnen de designwereld een zeer bekende term, daarbuiten zullen de meeste mensen zich echter afvragen waar we het in hemelsnaam over hebben. Gelukkig is de uitleg vrij simpel. Het gaat erom dat wat je op je scherm ziet ook echt er zo uitziet als hoe je het in het echte leven zou zien. Het meest bekende voorbeeld is de Apple boekenkast waar je de boeken op de plank zag staan en wanneer je een boek koos je deze te zien kreeg als een hardcover exemplaar.

In het Neumorphism gaat dit weer gebeuren maar dan beter, netter en iets meer minimalistisch.

Dat waren ze dan! De trends van 2020. Wil je deze trends in de praktijk zien? vergeet dan niet om onze social-kanalen in de gaten te houden en geef direct ook jouw mening over de trends!

Wacht je liever niet en wil je nu meer informatie over hoe deze trends op jou website toegepast kunnen worden? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak en dan gaan we hierover praten onder het genot van een kopje koffie.

Is dit artikel interessant voor je? Lees meer gerelateerde artikelen
innovatie UX design WordPress