17
jul
2019
Miller Digital blog - E-commerce

Shopware 6 : het nieuwste e-commerce platform

Op 23 mei was het eindelijk zover: Shopware introduceerde de nieuwste versie van dit geavanceerde e-commercepakket, Shopware 6. Tijdens een inspirerende dag met vele sessies, werden alle eigenschappen van het nieuwe pakket uit de doeken gedaan. Ben jij nieuwsgierig naar de verschillen met Shopware 5, óf ken je Shopware überhaupt nog niet als e-commerce oplossing en wil je hier meer over weten? Lees dan zoveel mogelijk details rondom Shopware 6 in dit artikel!

Wat is Shopware eigenlijk?

Voor diegenen die Shopware helemaal nog niet kennen, of er wel van gehoord hebben maar verder geen details kennen: Shopware is het grootste e-commerce platform in Duitsland . Shopware is volledig in Duitsland ontwikkeld en al meer dan 16 jaar op de markt. De laatste jaren is het systeem echter volledig opensource geworden, wat het mogelijk maakt dat externe ontwikkelaars doorbouwen aan het systeem en nieuwe functies en plugins ontwikkelen. Deze stap heeft de groei van Shopware sterk aangewakkerd, waardoor nu in hoog tempo heel Europa veroverd wordt samen met een toegewijd netwerk van Shopware partners. In 2018 werd in totaal meer dan 5,8 miljard euro omzet gedraaid door de webshops die gebruik maakten van Shopware.

Waarom Shopware 6?

Shopware 6 is de nieuwste versie van dit systeem en biedt een volledig nieuwe omgeving voor het bouwen én beheren van webshops. Shopware 6 is gebaseerd op  zogeheten ‘headless’ e-commerce , wat inhoudt dat je cms niet uitsluitend gebruikt hoeft te worden om je webshop bestellingen te verwerken. Feitelijk kun je in de toekomst voor elk apparaat of platform waar je mogelijkheden voor e-commerce ziet, een koppeling bouwen met Shopware. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan Facebook, Instagram, maar ook spraakgestuurde e-commerce via Alexa of op een touchscreen in de winkel . Deze manier van werken opent allerlei nieuwe mogelijkheden voor gebruikers van Shopware. Shopware 6 wordt straks geleverd met diverse saleskanalen voorbereid, zoals bijvoorbeeld een verkoopoptie via Instagram. Hierbij zijn de mogelijkheden eindeloos, vooral op het moment dat je een saleskanaal op maat inricht.

Shopware 6 Headless

Opensource technologie als basis

In tegenstelling tot Shopware 5 is de nieuwste versie volledig gebaseerd op moderne opensource technologie zoals Symfony, Bootstrap, Vue.js en Twig . Nu zullen deze termen een gebruiker weinig zeggen, maar dit zorgt ervoor dat de kerntechnologie van Shopware doorontwikkeld wordt door een wereldwijde community. Als er voor een van deze technologieën een baanbrekende nieuwe versie uitkomt, dan is die technologie ook beschikbaar voor Shopware, waardoor het platform langer up-to-date blijft en mee kan blijven concurreren in het e-commerce landschap. Daarnaast zijn deze technologieën goed bekend bij ontwikkelaars van webshops- en applicaties, waardoor de ‘learning curve’ een stuk lager ligt. Om die ontwikkelaars de nodige vrijheid te bieden wordt Shopware 6 uitgegeven onder de zogeheten ‘MIT license’ , wat ervoor zorgt dat vrijheid en flexibiliteit gegarandeerd zijn en Shopware zich uitstekend leent voor innovatieve oplossingen van bijvoorbeeld startups.

Meer vrijheid dan ooit tevoren

Shopware heeft altijd al een specifieke focus gehad op beleving binnen de webshop, dat ‘Emotional Shopping’ genoemd wordt. In Shopware 5 kun je bijvoorbeeld via Shopping Worlds zelfstandig visueel aantrekkelijke landingspagina’s ontwikkelen met video, afbeeldingen en teksten gecombineerd met productweergaves op verschillende manieren. Dit is speciaal ontwikkeld om mensen te raken op een emotionele manier, waarna je ze vervolgens de juiste producten presenteert. Dit principe wordt in Shopware 6 verder uitgebouwd met een uitgebreide pagebuilder functionaliteit , waarmee je niet alleen binnen de Shopping Worlds zelfstandig aanpassingen kunt maken. Feitelijk kun je straks als webshop beheerder zelf contentblokken gebruiken en toevoegen aan productpagina’s, categoriepagina’s maar ook gewone informatiepagina’s én zelfs in de checkout. Met deze krachtige nieuwe functie kun je de shop veel verder op maat inrichten dan ooit tevoren, zonder dat je daarvoor je internetbureau hoeft in te schakelen.

Shopware 6 interface

Jouw producten op elke plek

Zoals je binnen Shopping Worlds eenvoudig productweergaves zoals een carroussel met producten kan plaatsen in Shopware 5, kun je straks in Shopware 6 ook in blogs of op gewone pagina’s individuele producten of groepen producten weergeven. Wanneer je straks een blog schrijft over een bepaalde nieuwe productgroep, kun je eenvoudig onder of tussen het artikel linken naar het betreffende product, voor optimale cross-selling. Shopware wordt trouwens standaard geleverd met een compleet blog, een functie die vaak ontbreekt in andere e-commerce platforms. Het blog opent nieuwe mogelijkheden voor contentmarketing en in combinatie met de productweergave kun je je hiermee richten op optimale conversie en omzet.

Krachtige oplossingen in combinatie met de Rule builder

Ook nieuw in Shopware 6 is de rulebuilder , een krachtige oplossing waarmee je op basis van bepaalde regels de content binnen de site aan kunt passen. Hoe werkt zoiets? Je kunt bijvoorbeeld denken aan het aanpassen van de beschikbare betaalmogelijkheden indien het orderbedrag groter wordt dan 500 euro, of het bieden van een extra korting wanneer een klant nieuw is binnen deze shop. Een speciale toepassing die je niet vaak tegenkomt, maar nu wel mogelijk wordt is bijvoorbeeld het bieden van een speciaal geschenk aan een klant bij het doen van zijn of haar tiende bestelling. Het zijn maar voorbeelden, de mogelijkheden zijn eindeloos. Je zou bijvoorbeeld ook bepaalde blokken uit de pagebuilder alleen kunnen tonen aan klanten die aan een bepaalde voorwaarde voldoen.

Het tijdspad voor Shopware 6

Dit nieuwe platform zit vol met nieuwe mogelijkheden, echter is het momenteel nog niet beschikbaar. Hoe zit dat? Op het moment van schrijven van dit artikel is Shopware 6 alleen nog beschikbaar als developer preview , wat inhoudt dat een programmeur al kan testen met het nieuwe systeem. Een eerste versie geschikt voor test-klanten is echter pas sinds juli 2019 beschikbaar, dit is voor ons ook het moment dat wij beginnen met het ontwikkelen van webshops op basis van Shopware 6 voor onze klanten. Deze versie is gloednieuw en kan daarom allerlei kinderziektes bevatten, die in de komende maanden opgelost gaan worden. Shopware geeft zelf aan te verwachten dat de eerste echte stabiele en gebruiksklare release in december 2019 wordt verwacht. Dat weerhoudt ons er niet van om alvast te beginnen, de ontwikkeling van een nieuwe webshop duurt toch altijd even.

Shopware 6 Timeline

Voordeel op de licentie

Tot en met eind december 2019 kun je nog een Shopware 5 licentie aanschaffen die je ook recht geeft op het gebruik van Shopware 6. Dit is voor veel klanten interessant, omdat de nieuwe Professional licentie voor Shopware 6 weliswaar een hele hoop extra functionaliteit biedt ten opzichte van Shopware 5, maar ook een stuk duurder wordt. Wil je nog tegen het oude tarief een licentie kopen, beslis dat dan voor het einde van het jaar.

Hoe zit dat met Shopware 5?

Shopware 5 is als platform zeker niet afgeschreven. Voor klanten die (nog) niet willen overstappen naar Shopware 6 blijft Shopware nog zeker 5 jaar ondersteuning bieden. De komende jaren worden er ook gewoon nog nieuwe functies ontwikkeld en is de waarde van de investering voor de ondernemer gegarandeerd. Niet elke ondernemer wil immers de kosten betalen van het ombouwen van zijn Shopware 5 webshop naar versie 6. Daarnaast moeten medewerkers ook weer leren werken in de gloednieuwe backend. Gelukkig is dat bij Shopware goed geregeld en kunnen gebruikers van versie 5 nog rustig doorwerken in het bestaande platform.

De toekomst is rooskleurig

Shopware 6 is als gloednieuw platform gebaseerd op krachtige bewezen opensource technologie, een serieuze basis voor e-commerce succes. Niet meer gebonden aan uitsluitend de webshop, maar vrijwel onbeperkte mogelijkheden naar de toekomst toe, ongeacht het platform dat gekozen wordt. Door het snelgroeiende ecosysteem van Shopware als geheel, zijn duizenden plugins beschikbaar die het systeem uitbreiden en verbinden met andere systemen. De scherpe tariefstelling voor de licenties, het onderhoud maar óók de lagere totale kosten voor het draaien van een Shopware shop maken het platform een geducht alternatief voor Magento , dat tegenwoordig te duur wordt voor veel ondernemers.

Wil jij meer weten over Shopware? Maak dan een keer een vrijblijvende afspraak voor een korte demo, een uitleg en een kop koffie.

whitepaper icon

Download de officiële Shopware brochure

Deze Shopware (5) brochure vertelt je alle functies van dit geavanceerde pakket.

Wil jij deze brochure downloaden? Vul dan onderstaande gegevens in en wij zorgen voor je download.

Is dit artikel interessant voor je? Lees meer gerelateerde artikelen
CMS systemen e-commerce Shopware 6

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Vraag het ons!

contact