01
mei
2019
Miller Digital blog - Online marketing

Zo vind je online personeel voor je vacatures !

Heeft jouw bedrijf ook zo’n moeite met vinden van nieuw personeel? Jullie zijn niet de enige. Het is heel lastig om in een oceaan van allerlei aanbieders en bedrijven op te vallen. Om jouw bedrijf vooruit te helpen hebben wij enkele tips en slimme functies opgesteld om online het juiste personeel te vinden.

Hoe zoeken mensen naar vacatures?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten hoe mensen naar vacatures zoeken. Clutch heeft een grootschalig onderzoek gedaan onder mensen die op zoek naar een baan. Uit dat onderzoek kwamen de volgende opvallende punten naar voren:

  1. Bijna de helft van de respondenten die zijn aangenomen (41%) hebben hun huidige functie gevonden via een vacaturesite
  2. Bijna 2/3 van de respondenten (61%) vind een job alert nuttig
  3. ¼ van de respondenten die zijn aangenomen (25%) zijn bij hun huidige functie gekomen door te netwerken.
  4. Mannen en vrouwen vinden evenveel banen via netwerken, alleen zullen vrouwen waarschijnlijker eerder een baan vinden via vacaturesites (44%) dan mannen (33%).
  5. Meer dan 1 van de 10 respondenten die zijn aangenomen (14%) hebben hun huidige functie gevonden dankzij de rol van social media

Hieruit blijkt dat vacaturesites voor werkzoekenden nog steeds belangrijke platforms zijn voor het vinden van een baan. Het vinden van een nieuwe baan door te netwerken wordt door werkzoekenden ook steeds meer gedaan. Een belangrijk platform hiervoor is LinkedIn.

Online marketing

Het inzetten van online marketing wordt steeds belangrijker bij de zoektocht naar het juiste personeel. Wij lichten kort enkele online kanalen toe die daarbij van waarde kunnen zijn.

Vacaturesites
Uit het onderzoek blijkt dat nog steeds veel werkzoekenden zoeken naar vacatures op vacaturesites. Op vacaturesites kun je tegen betaling advertenties laten plaatsen. Er bestaan veel vacaturesites voor het aantrekken van nieuw personeel. Grote organisaties hiervoor zijn Indeed, de Nationale vacaturebank, Monsterboard, Nederlandvacature.nl en Randstad. Voor bedrijven blijft het dus van belang dat om op dit soort websites zichtbaar blijft.

LinkedIn
LinkedIn heeft in Nederland meer dan 4 miljoen gebruikers. Een enorme groep met potentiële werknemers om mee in contact te komen. Op LinkedIn is er voor gebruikers een speciale functie voor het vinden van vacatures en dus voor bedrijven voor het vinden van personeel. Bedrijven kunnen hierop gericht vacatures aanbieden. Er kunnen functies worden aangeboden op locatie, beroepsgroep, opleiding en (voormalig) werkgever. Je kunt hiermee specifiek zoeken naar de juiste persoon voor een functie.

Het heeft ook een betaalde wervingstool voor het vinden van personeel. Met de wervingstool kun je gebruik maken van tools zoals een begeleide zoekfunctie, Spotlights en geavanceerde filters. Als je de juiste personen gevonden hebt om te benaderen kun je gebruik maken van het gepersonaliseerde InMail of voor meerdere kandidaten een bulk InMail. Je kunt hiermee mensen heel persoonlijk benaderen of een grote groep mensen tegelijk benaderen voor een functie. Als laatste kun je vanuit de zoekopdrachten een database opbouwen met het potentieel relevante personeel die je eventueel zou willen benaderen of al hebt benaderd voor een functie. Een heel interessante tool dus voor bedrijven die voortdurend opzoek zijn naar nieuw personeel voor hun organisatie.

Google Jobs
Een tool die waarschijnlijk grote impact gaat hebben op de vacaturewereld is Google Jobs. Google heeft een aantal jaar geleden een soortgelijke tool ontwikkelt om vliegtickets mee te vergelijken, Google Flight. Deze tool is echter totaal geflopt, alleen zegt Google geleerd te hebben van de fouten die zij daar gemaakt hebben. Google heeft de grootste database ter wereld, waardoor het voor bedrijven heel interessant gaat worden om hier gebruik van te gaan maken. Naar verwachting zal Google Jobs binnen enkele maanden getest gaan worden in Nederland. Als dit zich concreet doorzet zou dit een hele grote impact kunnen gaan hebben en is het een belangrijke ontwikkeling om te volgen.

Retargeting
Voor het aantrekken van relevant verkeer op je website is retargeting een uitstekend middel. Als je bijvoorbeeld een advertentie plaatst op Facebook en iemand klikt op de advertentie is diegene blijkbaar geïnteresseerd in de vacature. Als de bezoeker hierop geen actie onderneemt en de website verlaat kun je specifiek op die bezoeker adverteren door te retargeten. Retargeting werkt goed op basis van cookies. Stel dat jij een bezoeker naar je website haalt, heb jij van die bezoeker een cookie. Mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in de functie, kunnen nu worden geretarget met advertenties. Op Facebook is het zelfs mogelijk om mensen te targeten op basis van een look-a-like audience. Dit zijn mensen die qua bijvoorbeeld hobby’s of werk vergelijkbaar zijn met een bepaald persoon die valt binnen jullie doelgroep. Er kan worden getarget op een doelgroep die met dit persoon vergelijkbaar zijn. Een heel goed middel als je middel als je een doelgroep wilt uitbreiden, maar toch relevant wilt blijven.

Website voor vacatures

Grote bedrijven die websites bouwen voor hun vacatures, het is een trend die steeds meer zichtbaar is. Voor bedrijven kan het duur zijn om nieuw personeel te vinden via bureaus. Een goed alternatief is het bouwen van een website voor je vacatures. Met een website heb je zelf de regie in handen. Je kunt een goed beeld geven van de werksfeer en randvoorwaarden binnen het bedrijf. Veel werkzoekenden zijn momenteel geïnteresseerd in wat voor team zij komen te werken en hoe zij met die teams tot successen kunnen komen. Denk hierbij ook aan de omgeving waarin zij komen te werken en de bedrijfsuitjes. Op de website kun je slimme tools plaatsen zoals job alerts en geavanceerde zoekfuncties. Als mensen zich voor een job alert inschrijven, krijgen zij een mail zodra er in het desbetreffende vakgebied een vacature is vrij gekomen. Al met al, een uitstekende investering voor grote bedrijven die veel vacatures aanbieden.

Voorbeeld
Een voorbeeld van een website die wij gebouwd hebben is werkenbijvwe voor VWE Automotive. Het is een zeer professionele website en heeft slimme tools voor bezoekers. Potentiële werknemers kunnen zo specifiek filteren op het vakgebied, de locatie en het dienstverband. Ze kunnen zich daarnaast inschrijven voor een job alert. Een mooi voorbeeld van een bedrijf die alle vacatures via haar eigen website communiceert.

Meer weten?

Wil je meer weten over het online vinden van personeel of ben je geïnteresseerd in een website voor je vacatures? Neem dan gerust contact met ons op.

Is dit artikel interessant voor je? Lees meer gerelateerde artikelen
online marketing Vacatures Websites