13
feb
2020
Miller Digital blog - Online strategie

Webdesigntrends 2020 - deel 1

Dit jaar denken we dat de websitedesigntrends een beetje twee kanten op zullen gaan. Aan de ene kant zien we de trends die redelijk in stijl blijven met de laatste jaren en die waarschijnlijk op een subtiele manier huidige websites net dat beetje extra zullen geven. Aan de andere kant zien we de iets meer gedurfde trends waarmee designers alle kanten op kunnen en die de creativiteit van je scherm zal laten druipen. Om beide kanten genoeg eer aan te doen zullen we deze trends in twee delen bespreken.

We duiken direct in deel 1 en gaan het deze post hebben over de onwijs mooie maar iets wat subtielere trends. Ben je nou benieuwd hoe deze trends er in de praktijk uit zien? Hou dan onze socials in de gaten want hier gaan we ze wekelijks in de praktijk brengen zodat je ook een beeld krijgt van de volle mogelijkheden!

Speels inzetten van witruimte

Dus wat gaan we dit jaar zien in het webdesign? In eerste instantie gaan we de aandacht van de gebruiker focussen . We gaan een hoop meer rust creëren in de designs en de focus gaat terugkeren naar wat echt belangrijk is. Dit gaat gebeuren door het gebruik van veel wit. We gaan de aandacht op de meest interessante objecten leggen door ze te omringen met lege witte ruimte. Op deze manier trekken we op een natuurlijke manier het oog van de gebruiker naar de zaken die voor de designer van belang zijn. Daarbij komt het object op deze manier meer tot zijn recht doordat de gebruiker niet wordt afgeleid door een drukke omgeving

witruimte

.

Extra grote typografie

Maar dit is niet de enige manier hoe we de gebruiker gaan laten focussen. Een gouden oude die wint in simpelheid maar toch zeer effectief blijft, Grote Fonts . Het concentratievermogen van de gemiddelde Nederlander is alleen maar aan het dalen en dit maakt dat we beter worden in teksten scannen en dit is nou precies waar de grote fonts goed hun steentje bijdragen.

Door het gebruik van grote fonts helpen we onze gebruikers direct duidelijk te maken waar de tekst over gaat waardoor ze zelf de keuze kunnen maken of ze hier verdere concentratie en tijd in gaan stoppen. Natuurlijk helpt het jou ook door op een makkelijke manier direct de aandacht te trekken van de gebruiker voor de zaken die jij belangrijk vind.

Ten slotte kan je ook met gemak gebruik maken van deze grote styling door ze te combineren met H1 en h5-tags. Een dergelijke oplossing  is ook voordelig voor SEO want hiermee verhoog je direct je vindbaarheid.

Zachte schaduwen zijn terug van weggeweest!

Oké de focus is nu behaald. Nu willen we het interesse wekken (en vasthouden) van de gebruiker. Websites lijken al snel op elkaar maar wist je dat je je al kunt onderscheiden van de concurrentie door enkele (in het zicht) kleine en subtiele designelementen? Heb je wel eens gedacht om gebruik te maken van zachte schaduwen? Een voor het oog simpele en zeer elegante manier om je website net wat meer diepgang te geven. Ook combineerbaar met het maken van lagen op je website. Net als een fotocollage leg je als het ware lagen over elkaar heen. Dit zal een zwevend effect creëren waarbij je een hoop diepgang zal krijgen. Hierbij kan je je website strak houden maar zal je je met gemak onderscheiden van de concurrent die gebruik maakt van een 100% plat design.

Gebruik jij al micro-animaties?

Ten slotte willen we het nog hebben over een trend waar wij zelf erg fan van zijn. We gaan dit jaar zien dat microanimatie weer een comeback zal maken dit jaar. Bij deze trend leggen we de nadruk vooral op het woord micro. Het gaat om de kleine dingen die het gebruiksgemak van de gebruiker zal verhogen. Het kan zo simpel zijn als wanneer je in onze header met je muis naar kennisbank gaat en de cursor veranderd in een handje en er een blauwe streep ontstaat onder het woord. Het hoeft overigens absoluut niet zo klein te zijn als het voorgaande voorbeeld doet lijken. Als het maar niet te uitbundig is, zoals een halve vuurwerkshow moeten doorstaan wanneer je enkel van pagina wil wisselen.

Een voorbeeld van meerdere microanimaties vind je op https://www.davidebaratta.com/

Ben je nou benieuwd hoe wij deze en andere trends in de praktijk gaan brengen? Vergeet dan niet om onze socials in de gate te houden! Wil je nu meer weten over de trends en hoe jouw website hiervan kan profiteren? Maak geheel vrijblijvend een afspraak en dan gaan we graag met jou om tafel.

Is dit artikel interessant voor je? Lees meer gerelateerde artikelen
innovatie UX design WordPress