22
mei
2017
Miller Digital blog - E-commerce

Met redirects behoud jij je plek in Google

Je hebt vast wel eens de URL van de webpagina moeten vervangen, doordat je een andere naam voor een pagina hebt bedacht. Maar heb je er hierbij wel voor gezorgd dat de waarde van de oudere URL ook word meegenomen in deze nieuwe URL? Redirects zijn hier de oplossing voor.

Linkwaarde

De waarde van een link voor zoekmachines wordt ook wel linkwaarde genoemd. Dit geeft aan hoe belangrijk en relevant de link voor zoekmachines is. Hoe hoger de linkwaarde, hoe hoger deze link in de ranking wordt geplaatst. Wanneer je de URL van een webpagina veranderd, gaat deze waarde niet automatisch mee naar de nieuwe URL. Om de waarde in Google en je plek in de organische zoekresultaten te behouden, moet je het oude webadres doorverwijzen naar het nieuwe adres. Dit doe je door redirects te gebruiken.

Wat zijn redirects?

Redirects zijn de doorverwijzingen van het ene webadres naar een ander adres. Deze doorverwijzingen zorgen dat bezoekers die op de oude URL terecht komen, gelijk worden doorgelinkt naar de webpagina van de nieuwe URL. Er zijn verschillende soorten redirects die je kunt gebruiken waarbij de linkwaarde van je webpagina in stand kan blijven.

301-redirect: Blijvend doorverwijzen

Heb jij besloten om www.jouwdomeinnaam.nl/bedrijfsinformatie te veranderen in www.jouwdomeinnaam.nl/meer-over-ons en wil je hier ook blijvend gebruik van maken? Dan gebruik je een 301-redirect. Deze zorgt ervoor dat bezoekers die op de oude link terecht komen, gelijk worden doorverwezen naar de nieuwe link. Ook zoekmachines worden gelijk doorgelinkt naar het nieuwe webadres, waardoor het grootste deel van de linkwaarde behouden blijft.

302-redirect: Tijdelijk doorverwijzen

Stel dat jij tijdelijk een nieuwe URL gebruikt, maar toch de bedoeling hebt om later weer de oude te gebruiken, dan is het belangrijk om een 302-redirect te gebruiken. Omdat de nieuwe URL maar tijdelijk wordt gebruikt, is het niet noodzakelijk dat de linkwaarde van de oude URL hiernaar wordt doorverwezen. Bij een 302-redirect wordt er dus voor de nieuwe URL geen linkwaarde opgebouwd.

404-redirect: Pagina zonder content

Wanneer er geen content op een webpagina te vinden is voor bezoekers, is het belangrijk dat deze een 404-status krijgt. Dit geldt voor webpagina’s die zijn komen te vervallen of die niet bestaan maar door typefouten tot stand zijn gekomen. Doordat deze pagina’s geen content bevatten, hoeven zij ook niet gerankt te worden. Pagina’s met een 404-status worden hierdoor ook niet opgenomen in de zoekresultaten. Hierdoor komt de linkwaarde ook te vervallen van dit soort pagina’s.

Waarom zijn redirects echt belangrijk?

Naast dat redirects belangrijk zijn voor Google, geldt dit natuurlijk ook voor de bezoekers van je website. Als je geen correcte redirects voor je webpagina’s aanmaakt, kan dit ertoe leiden dat je bezoekers met een 404-foutmelding te maken krijgen. Hierop staat een melding dat de webpagina niet gevonden kon worden en kan je bezoeker niet de juiste pagina bezoeken. Bezoekers kunnen hierdoor gefrustreerd raken en wegblijven, waardoor je klanten misloopt. De foutmelding zorgt dat Google de website straft en deze lager in de zoekresultaten plaatst. Redirects zorgen ervoor dat foutmeldingen worden voorkomen en dat dus de linkwaarde van een webpagina in stand wordt gehouden. Dit is niet het enige onderdeel dat ervoor zorgt dat je je plek in Google intact houdt. Door redirects te gebruiken zal Google je ook niet straffen op dubbele content. Het doorverwijzen zorgt dat Google niet denkt dat jij dezelfde teksten hebt gekopieerd. Beide hebben daardoor een positief effect op de zoekresultaten van je site.

Hoe kunnen wij helpen?

Het doorvoeren van redirects lijkt misschien makkelijk, maar bij grotere aanpassingen is dit een ingewikkeld proces. Zonder de benodigde expertise is dit niet zelf uit te voeren. Wij lossen dit daarom graag voor je op. Zo zorgen wij ervoor dat waar nodig je webpagina’s worden doorverwezen en dat jij je plek in Google blijft behouden.

Benieuwd naar de mogelijkheden en hoe dit precies in zijn werking gaat? Neem dan gerust contact met ons op! 

Is dit artikel interessant voor je? Lees meer gerelateerde artikelen
Hosting SEO Technische ontwikkelingen