Alternative ways
Alternative ways - Case

Een talen leerplatform voor de Europese Unie

Alternative Ways is een project van het Erasmus+ Programma om migranten op een speelse manier de Nederlandse taal aan te leren. Het programma is een subsidieprogramma van de Europese Unie voor onder andere onderwijs. Het online platform moest dienen als een alles in één plek om talen te leren.

Opdrachtgever:

Alternative ways

Oplevering

Juli 2020

Bekijk de livesite

Een uitgebreid leerplatform bouwen om vier talen te leren met een gelimiteerd budget, hoge tijdsdruk en een opdrachtgever die een project moet opleveren dat goedgekeurd is om fondsen van de Europese Unie te ontvangen klinkt best ingewikkeld, maar is zeker niet onmogelijk.

Het idee

Alternative Ways kwam bij ons met de vraag om een platform te bouwen om migranten op een speelse manier de Nederlandse taal te leren. Er waren echter enkele obstakels die overbrugt moesten worden. Alternative Ways was voor ons met een andere partij in zee gegaan, maar deze konden de plannen van Alternative Ways niet waarmaken in een website.

Hier was al een gedeelte van het budget heengegaan en wij moesten dus heel bewust aan het werk gaan om binnen dit gekrompen budget nog een werkende website neer te zetten waar Alternative ways om vroeg. De visie die Alternative Ways had was een viertalige website met Stepping Stones en thema’s. De Stepping Stones zijn zes verschillende onderwerpen met hierin verschillende opdrachten die als een middel dienen om talen stapsgewijs te leren. De website moest in verschillende talen beschikbaar zijn aangezien je er vier talen op moest leren.

Het plan haalde zijn fondsen uit het Erasmus+ Programma. Een initiatief van de Europese Unie op onder andere het gebied van onderwijs.

Realisatie

Alternative Ways is de ideale plek geworden om spelenderwijs de Nederlandse taal te leren. De website is door middel van de WordPress plug-in WPML in vier talen te gebruiken. Nederlands, Engels, Duits en Frans zijn beschikbaar.

Het leerproces is gebaseerd op de zes Stepping Stones of bouwstenen. In uitgewerkte thema’s worden van elk van de zes bouwstenen oefeningen gehaald die er samen voor zorgen dat je gemakkelijk kunt dingen als communicatie, eten, familiezaken of werkzaken kunt leren.

De oefeningen zijn online beschikbaar en te downloaden als PDF. Zo kunnen leraren de oefeningen uitprinten en met een grote groep tegelijk uitvoeren Bij de oefeningen staan bepaalde onderwerpen die gerelateerd zijn aan de oefening als knoppen. Via deze knoppen wordt je naar de handleiding gebracht die meer uitleg geeft over dit specifieke onderwerp. Zo kunnen de leerlingen makkelijk zien welk overkoepelend thema ze aan het leren zijn en wat hier het nut van is.

Het alternatief Alternative Ways word tot eind 2021 gefundeerd door het Erasmus+ Programma van de Europese Unie. Hierna wordt geëvalueerd of het platform zijn doel heeft bereikt en verlengd of misschien zelfs uitgebreid zal worden. We kijken uit naar de toekomst van Alternative Ways en hopen nog veel te kunnen betekenen voor dit Europese initiatief.