30
mei
2017
Miller Digital blog - E-commerce

Hoe vul ik op de juiste manier mijn site met afbeeldingen?

De juiste afbeeldingen zorgen ervoor dat je de aandacht van je bezoekers vast kunt houden, maar ze hebben ook effect op je vindbaarheid. We geven je daarom de belangrijkste tips over waar je op moet letten bij het verwerken van afbeeldingen voor op je site.

Optimaliseren van afbeeldingen

Je site met afbeeldingen vullen is niet zo makkelijk als het lijkt. Dit komt doordat er vaak nog aanpassingen aan het bestand uitgevoerd moeten worden. Wanneer je dit niet doet, kan het er juist voor zorgen dat je website langzaam wordt of dat sommige afbeeldingen niet goed worden weergeven. Dit zorgt voor een slechtere gebruikservaring bij de bezoekers en het heeft ook een negatieve invloed op de professionaliteit die je wilt uitstralen. Wij hebben een aantal tips om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurd. Deze tips hebben niet alleen een positief effect op de snelheid van je site, maar ook op de vindbaarheid!

Bestandsnaam

Google scant niet alleen de letterlijke tekst op je site, maar ook de bestandsnamen van afbeeldingen die hierop staan. Hiermee kan de zoekmachine beter in kaart brengen wat op de site staat. Als jij afbeeldingen op je site hebt staan met bestandsnamen zoals IMG00432.jpeg, kan Google niet achterhalen wat er wordt afgebeeld. Geef hierom juist een beschrijvende naam aan waar je ook een belangrijk zoekwoord in verwerkt. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Eettafel-Steigerhout-210x90.jpg. Google hecht het meeste waarde aan het eerste woord wat zij kan lezen. Het heeft daarom geen zin om veel zoekwoorden in een bestandsnaam te gebruiken, aangezien de waarde van latere woorden lager is.

Bestandstype

Als je wilt dat bestanden correct op je site worden weergeven is het belangrijk dat het juiste type bestand wordt gebruikt. De meest voorkomende types op een site zijn PNG, JPG en GIF en dit komt door hun manier van comprimeren. Comprimeren is het samenpersen van de gegevens van de afbeelding waardoor de omvang van het bestand kleiner wordt. Het gebruiken van transparante afbeeldingen wordt door PNG ondersteund en is daarom de meest geschikte formaat hiervoor. Een JPG formaat wordt juist gebruikt bij een afbeelding die volledig bedekt is, zonder transparante onderdelen. Bij een GIF bestand wordt het aantal kleuren in het bestand verlaagd. Het is hiermee wel mogelijk om een reeks afbeeldingen te tonen. Hierdoor lijkt het alsof de afbeelding beweegt en een korte video wordt afgespeeld.

Bestandsgrootte

De bestandsgrootte van de afbeeldingen zijn bepalend om zowel de afbeelding als de webpagina snel te kunnen laten laden. In het algemeen worden kleinere afbeeldingen sneller geladen op zowel websites als in zoekmachines. Afbeeldingen die snel laden zorgen voor een prettiger gebruikservaring, maar moeten hiervoor ook zeker kwalitatief zijn.

Resolutie

De kwaliteit van de foto heeft ook veel invloed op de helderheid van een afbeelding en hoe snel hij op een webpagina laadt. De resolutie wordt bepaald door het aantal dpi, oftewel “Dots Per Inch”. Voor internet geldt dat de resolutie altijd 72 dpi is.

De perfecte afbeeldingen voor jouw site

Het is natuurlijk belangrijk om te weten hoe jij afbeeldingen het beste op je site kunt verwerken. Maar hoe kom je nou aan geschikte afbeeldingen? Ze moeten er natuurlijk voor zorgen dat de aandacht van je bezoeker wordt getrokken. Je kan aan de slag met je eigen fotocamera of bewerkingsprogramma, maar het wordt dan toch vaak lastig de professionaliteit hierin te behouden. Ook het gebruiken van reeds bestaande afbeeldingen vanaf internet is geen goede oplossing. Hiermee zorg jij er niet voor dat er unieke content op je site komt te staan en heb je vaak ook te maken met het auteursrecht van de afbeeldingen. Als je hier niet correct mee omgaat, kunnen hier vervelende gevolgen aan zitten zoals het moeten betalen van een schadevergoeding.

Wij kunnen je helpen om aan de juiste afbeeldingen te komen

In onze op maat gemaakte afbeeldingen zorgen wij ervoor dat jouw stijl wordt doorgezet. Op deze manier creëren wij samenhang en herkenbaarheid in al jouw afbeeldingen. Zo heb jij representatieve afbeeldingen die ervoor zorgen dat jij de aandacht van je bezoekers kunt vasthouden.

Training

Vind je na het lezen van dit blog nog steeds moeilijk om op de juiste manier je website met afbeeldingen te vullen? Vraag dan naar onze trainingsmogelijkheden! Wij zorgen er dan voor dat jij precies weet wat je moet doen en op de hoogte bent van alle do’s en don’ts. Als jij meer ondersteuning nodig hebt, kunnen wij er ook voor zorgen dat alle afbeeldingen op jouw site geoptimaliseerd worden, zodat deze voldoen aan de eisen van Google.

Benieuwd naar wat wij precies voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op of kom gezellig langs op ons kantoor in Wormerveer!

Is dit artikel interessant voor je? Lees meer gerelateerde artikelen
CMS systemen Responsive SEO UX design