08
dec
2017
Miller Digital blog - E-commerce

De nieuwe versie van WordPress , wij zijn fan!

Er is een nieuwe minor-versie van WordPress uitgebracht. Versie 4.9, met de naam 'Tipton', vernoemd naar de Jazz muzikant Billy Tipton. Automattic (het bedrijf achter WordPress) claimt dat met deze update de 'design-workflow' aangepakt is en dat er beveiliging tegen programmeerfouten in gekomen is. Beide verbeteringen zijn voor gebruikers die met wat technische kennis zelf wat met WordPress in de weer gaan. Vooral de code editor voor CSS liet nog wat te wensen over. Dit was tot nu toe gewoon een tekstveld met code. Terwijl programmeertaal vaak wel gebaat is bij syntax highlighting en andere visuele trucjes om de structuur te benadrukken.

In deze update zien we onder andere in de Customizer:

Planning instellingen voor website design

Er kan nu ingesteld worden om op een bepaalde datum en tijd thema-aanpassingen door te voeren. En daarnaast kan ook styling die nog niet live te zien is, gedeeld worden met anderen, zodat dit getest kan worden.

Design op slot

Zodra iemand bezig is in de 'customizer' kan een ander hier niet mee aan de slag. Dit is om te voorkomen dat aangepaste instellingen worden overschreven. Dit werkt nu op dezelfde manier als dat het met berichten werkt.

Weet je het zeker?

Indien je in de customizer wijzigingen aan hebt gebracht en je klikt weg zonder deze wijzigingen op te slaan, dan herinnert WordPress je er nu aan dat je ergens mee bezig was. De vraag of je wel echt weg wilt wordt dan gesteld.

In programmeervelden (zoals de eerder genoemde CSS editor):

Syntax Highlighting

Eindelijk! Code-structuur wordt nu benadrukt om de leesbaarheid te bevorderen.
Sandbox

Een sandbox is een volledig afgesloten proefopstelling om iets in te testen. Thema en plugin code wordt nu via een sandbox-omgeving getest alvorens WordPress deze live doorvoert. Je krijgt dan een error te zien bij fouten. Erg fijn, dit voorkomt witte schermen en Error 500's.

Widgets:

Galerij widget

Er is nu een nieuwe standaardwidget beschikbaar. Hierdoor kun je in een zijbalk of footer een aantal afbeeldingen tonen. Dit is een toevoeging op de, in de vorige versie toegevoegde, media veranderingen voor widgets.

Gerelateerd hieraan is er nu ook een 'Media toevoegen' knop gekomen bij de visuele editor in widgets. Handig om een plaatje tussen de tekst te zetten.

Ook zijn er stabiliteitsverbeteringen gerelateerd aan widgets. Voorheen, wanneer je een ander thema koos, hadden widgets nog wel eens de neiging om een eigen leven te gaan lijden. Of ineens niet meer getoond werden. Met deze update zou daar verbetering in moeten zitten.

En waar wij als website ontwikkelaars blij van worden:

Javascript API verbeteringen

Hier zijn een aantal pijnpunten gerepareerd. Waardoor er makkelijker mee te werken is.

MediaElement.js is ge├╝pgraded

Dit is de audio/video speler. Hier zijn veel bugs opgelost en de afhankelijkheid van jQuery is nu verdwenen.

CodeMirror beschikbaar voor themas en plugins

De code editor die nu in de core beschikbaar is voor het bewerken van thema en plugin-code is nu ook beschikbaar voor developers om mee te werken.

Verbeteringen aan rollen

De opties 'activeer plugin' en 'deactiveer plugin', 'install languages' en 'update' languages zijn nu beschikbaar om aan rollen toe te wijzen. Hierdoor kun je met gebruikersbeheer in WordPress beperkingen opleggen aan de verschillende typen gebruikers.

Een mooi lijstje verbeteringen dus weer. En er zijn nog tientallen kleine issues gerepareerd die minder de moeite waard zijn om te noemen. De ontwikkeling staat nooit stil en ondertussen is er al een hotfix uitgekomen, WordPress versie 4.9.1. Hierin zijn 11 bugs opgelost en is de core bovendien succesvol getest met de meest recente PHP versie: 7.2.

Is dit artikel interessant voor je? Lees meer gerelateerde artikelen
CMS systemen SEO WordPress